logo stomaatje alles over stomas

De Vergoedingen & bezuinigingen NL enquête deel 4

Juli 2021

Om een goed overzicht te krijgen van het effect dat de bezuinigingen hebben op jullie als stomadrager, vroegen we onze achterban een enquête in te vullen. In totaal vulden 585 mensen de enquête in.

We vroegen wat er op het gebied van bezuinigingen werd ervaren. Het resultaat ziet er als volgt uit:

Lees verder

 

Deze grafiek laat zien dat hoewel 66,7% geen van deze zaken ervaart, er toch een groot verschil zit tussen de veranderingen die bezuinigingen teweeg brengen. De twee meest voorkomende ervaringen zijn het probleem dat een product tijdelijk niet leverbaar was, of dat er minder materiaal besteld kon worden. Daarnaast blijkt dat veel mensen van product zijn veranderd omdat deze niet meer vergoed werd, of zelfs zomaar ineens een ander product geleverd kregen.

Leveranciers overstap

De resultaten van de enquête laten zien dat MediReva en Mediq de leverancier zijn voor de meeste stomadragers in Nederland.

 

 

Op de vraag of er van leverancier is veranderd afgelopen jaar, gaf ruim 95% aan dat dit niet het geval is. Van de mensen die wel zijn overgestapt, ging de helft naar MediReva. De belangrijkste reden voor de overstap verschilde van slechte ervaringen met de leverancier, verhuizing of verandering van zorgverzekeraar.

Veranderingen materiaal

Niet alleen het aantal mensen wat overstapte van leverancier is laag, ook het aantal wat van stomamateriaal veranderde vanwege bezuinigingen is minder dan 2%. Toch ligt het aantal mensen die materiaal niet meer zijn gaan gebruiken omdat ze het zelf moesten gaan betalen wel wat hoger: 26 respondenten gaven aan dat dit het geval is. Vooral de lijmverwijderaar lijkt niet meer vergoed te worden bij veel mensen.

Kosten

Doordat steeds vaker bezuinigd wordt op materiaal, zien we ook dat steeds meer mensen zelf kosten maken voor stoma gerelateerde producten. Bijna 46% van de respondenten geeft aan dat ze extra kosten maken gerelateerd aan hun stoma. In deze enquête ten opzicht van de vorige lag dit percentage op 31% en de eerste enquête maar 18%. We zien hier dus een behoorlijke stijging!

 

 

De meeste extra uitgaven zijn nodig om het stoma goed te kunnen verzorgen.

 

 

Ook hier zien we duidelijk op welke producten bezuinigd is door de jaren heen, waardoor deze kosten nu bij de stomadrager zijn komen te liggen. Maar ook op het gebied van kleding of andere ondersteunende producten worden veel extra kosten gemaakt. Maar liefst 66,4% van de mensen die aangeven dat ze extra kosten maken, geven aan dat ze eigen kosten maken aan bijvoorbeeld kleding of andere ondersteunende producten. Het overgrote deel van de kosten wordt veroorzaakt door breukbanden, stomabanden, zwemkleding, ondergoed en stomahoesjes. Daarnaast moesten veel stomadragers een nieuwe garderobe aanschaffen, doordat broeken bijvoorbeeld niet meer goed zitten.

 

 

Zoals bovenstaand diagram laat zien, verschilt het nogal hoeveel extra kosten per jaar worden gemaakt met betrekking tot het stoma. 36 mensen gaven zelfs aan dat de kosten hoger liggen dan €200,-.

Zorgen

Als laatste stelden we nog wat vragen omtrent de bezorgdheid rondom deze bezuinigingen.

 

 

Meer dan de helft lijkt zich toch enigszins of veel zorgen te maken over de vergoedingen van het materiaal. Dit sluit aan bij het percentage wat ook extra kosten maakte met betrekking tot het stoma. We zien dus duidelijk dat de mensen die geen last hebben van extra kosten door bezuinigingen, zich weinig tot geen zorgen maken hierover. Deze zorgen zijn onder andere:

“Dat ik het niet meer kan betalen”

“Dat er steeds minder vergoedt gaat worden”

“Dat je iedere plak en zak die je extra gebruikt moet verantwoorden waarom je die gebruikt”

“Minder keuzevrijheid”

Niet alleen gaan de zorgen om de kosten die gemaakt worden, maar ook om de beschikbaarheid van het materiaal. Daarnaast geven veel mensen aan dat ze bang zijn dat leveranciers of zorgverzekeraars een limiet gaan stellen aan het aantal zakjes/plakken per dag.

Conclusie

De resultaten van deze enquête laten zien dat veel stomadragers zelf kosten moeten maken om hun stoma goed te kunnen verzorgen. En dit is in de afgelopen jaren behoorlijk gestegen; van 18 naar 45%. Deze kosten lopen behoorlijk hoog op. Ook zien we dat veel mensen hun materiaal ineens niet meer vergoedt krijgen door de zorgverzekeraar. Dit zijn geen fijne ontwikkelingen, want stomadragers zijn afhankelijk van hun materiaal en betalen ook al een eigen risico.

×