Vaak word je vanzelf 's nachts een keer wakker als je zakje vol is. Bijvoorbeeld door de druk op je buik. En anders kun je op een bepaalde tijd je wekker zetten. 's Nachts ontstaat er vaak een 'airbageffect'; je zakje staat dan helemaal bol van de lucht. Dit ontstaat doordat je 's nachts ligt, waardoor de ontlasting eerder het filter bereikt en het verstopt raakt. Hierdoor kan de lucht niet meer weg en bolt het zakje dus op. (afbeelding met dank aan Veer)
Word je niet vanzelf wakker in de nacht bij een volle zak? Hier een tip van een fabrikant:
"Individuele patiënten die een alarm willen voor een te volle zak kunnen hiervoor ook een eenvoudige oplossing gebruiken. Er zijn in de handel personal alarm kastjes die enorm gaan gillen als je het pennetje er uit trekt. Als je zo'n kastje om het zakje aanbrengt met een touwtje gaat het apparaatje vanzelf gillen als het zakje te vol wordt"
High outputzak
Je zou voor de nacht eventueel een grotere stomazak (maxi) kunnen gebruiken. Ook bestaan er voor een ileostoma high outputzakken (ook wel high flow genoemd), extra grote zakken voor als er meer ruimte gewenst is. Bijvoorbeeld handig als je in de nacht veel productie hebt en er daarvoor veel uit moet, of lekkage krijgt omdat je zakje van de buik gedrukt wordt doordat hij vol is. (van links naar rechts: EuroTec, B. Braun, Hollister en Dansac)
Nachtzak
Voor de urostoma zijn er voor de nacht ook nachtzakken verkrijgbaar die je aan je urozakje koppelt. Dat slaapt een stuk rustiger.
- Om vacuüm te voorkomen is het verstandig een klein laagje water/ urine in het stomazakje te laten staan.
- Natuurlijk moet de nachtzak lager hangen dan het matras. Hang hem eventueel in een emmertje. Soms werkt op de grond (in een bak uit voorzirg) beter dan ophangen.
- Als de urine niet goed doorloopt kun je een klein beetje water in de nachtzak doen of erin blazen, alvorens je hem aankoppelt.
- Voor extra bewegingsvrijheid kun je een extra verlengslang aankoppelen.
- Het koppelstuk Easy Flow (Welland) gebruik je tussen het urozakje en de nachtzak als oplossing voor het draaien.
- Wanneer je de nachtzak 's morgens goed doorspoelt, bijvoorbeeld met water en azijn, kun je hem maximaal een week achtereen gebruiken.
- De nachtzak kan verkleuren. Dit is een bekend gegeven genaamd het 'purple bag syndroom' en wordt waarschijnlijk veroorzaakt door enzymen van voeding of medicijnen.
Ook bij een ileostoma met veel en dunne output kan een nachtzak gekoppeld aan een high outputzak ideaal zijn.
Tip van een stomadrager: "Doe de slang tussen de benen en onder 1 been maar de bedrand. Daar hang de nachts lager dan mijn zakje. Nu kan ik een halve draai links of rechts maken. De slang mag het tuutje van je zakje niet verdraaien. Dus Let ik op dat de zak mooi plat is zonder plooien. Met een korte broek de slang door de pijp. Met een lange broeķ heb een gaatje in het kruis voor de slang. De nacht op de grond en staande aankoppelen zodat je ziet dat deze niet gedraaid is."
En: "gebruik nu een stuk band om mijn rechterbeen, doe de slang daar onder door en zorg dat zowel de slang van de nachtzak als mijn buikzakje goed plat op mijn buik blijven liggen. Doe dan de slang over mijn been naar de rechterkant buiten het bed."
(Merk: Coloplast, Welland en Marlen)
Buikslaper
En wat nu als je een buikslaper bent, kan dit nog met stoma? We hielden een poll onder onze achterban en hieruit kwam dat 24% van de stomadragers nog steeds op hun buik slaapt. Lees hier het hele artikel.
Hieronder greep uit de reacties op onze openbare Facebookgroep die kwamen op onze vraag:
"Ik slaap altijd op mijn buik, mijn zakje heeft er geen last van en ik ook niet. Mocht het nodig zijn door bijv lucht (gebeurt een enkel keertje) word je vanzelf wakker."
"Ik heb ook een ileostoma, en slaap op m'n buik. Wel een beetje scheef, maar slaap heerlijk!!!"
"Ik slaap op m'n buik, maar wel met zo'n reiskussentje onder m'n heup zodat hij iets meer ruimte heeft. Vaak verdwijnt het kussentje 's nacht. Het lijkt wel of ik het aanvoel als hij voller raakt want dan draai ik in m'n slaap op mijn zij."
"Ik heb 2 stoma's beide naast mijn navel en ik slaap ook lekker op mijn buik. Soms als ik de verkeerde kant op draai raak ik verstrikt in de slang van mijn nachtzak maar gewoon even terugdraaien en verder slapen. Ik lig wel met 1 been over een lang kussen gedrapeerd."
"Ik kon de eerste tijd zo slecht slapen omdat ik een buikslaper was. Nu kan ik er wel weer even op liggen maar ben bang voor lekkages 's nachts, dan is mijn stoma het meest actief, dus heb mezelf geleerd om op mijn zij te slapen."
Lees de ervaringen van stomadragers met de verzorging van hun stoma