Jaarlijks zijn er in Nederland ruim 300.000 werknemers langdurig (langer dan 13 weken) ziek. Werk is zoveel meer dat het salaris op je bankrekening. Je levert een bijdrage aan de maatschappij, ontwikkeld jezelf en krijgt er gratis een netwerk met sociale contacten bij. En dat geldt ook voor vrijwilligerswerk!

 

Ligt aan onderliggende oorzaak

Zoals eerder was te lezen, krijgt een deel van de mensen hun stoma tijdens de schooltijd. Er is ook een groot deel dat een stoma krijgt tijdens hun werkende leven. Of je (weer) kunt werken nadat je een stoma hebt gekregen, ligt helemaal aan de onderliggende oorzaak waarvoor deze is aangelegd. Er zijn mensen die gewoon weer verder kunnen met het werk dat ze ervoor deden, anderen moeten helaas toch voor een ander beroep kiezen. Weer anderen blijven klachten houden door de achterliggende oorzaak van hun stoma, en gaan parttime aan het werk. En er is ook een deel wat nooit meer aan het werk kan, of wil.

 

Herstellen

Na de aanleg van een stoma hervat meer dan de helft van de mensen het werk volledig, ongeveer 25% gaat parttime werken en de laatste 25% keert niet terug in het arbeidsproces (bron: het boekje 'Een stoma en dan...' van BBraun). Na de operatie is het eerst zaak om voldoende te herstellen. Neem hier de tijd voor, want het is niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel een behoorlijke stap om een stoma te krijgen.

 

3 maanden tot een jaar

Vaak hebben mensen er toch wel 3 maanden tot een jaar voor nodig om voldoende te herstellen en te wennen aan de nieuwe dingen in hun leven. En iedereen is hierin weer anders; sommigen zullen sneller de draad van hun leven weer oppakken, terwijl anderen een stuk langer bezig zijn om weer lekker in hun vel te zitten.

 

Ouderwetse gedachte

Sommige bedrijfsartsen hebben nog de ouderwetse gedachte dat mensen met een stoma nooit meer kunnen werken. In het 'Handboek Arbeid en belastbaarheid' (Karsdorp, 1999) staat geschreven dat stomadragers, eventueel met aanpassingen, na de aanleg van een stoma weer aan het werk kunnen. Natuurlijk moet de gehele situatie worden meegenomen en het per persoon worden bekeken.

 

Vrijwilligerswerk

Kun je de druk of verantwoordelijkheid van een betaalde baan (nog) niet aan omdat je bijvoorbeeld nog teveel klachten hebt, dan kan het fijn zijn om mee te kunnen blijven doen in de maatschappij. Een optie is dan bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Als vrijwilliger wordt er wel iets van je verwacht maar sta je minder onder druk. Je kunt afbellen als je je niet goed voelt en je hebt minder verantwoordelijkheden. Vrijwilligerswerk kan ook weer een opstap zijn naar een baan in het arbeidscircuit, je doet zo werkervaring op en je bouwt zelf weer arbeidsritme op. Werkgevers kijken namelijk vaak naar wat iemand naast werk nog meer heeft gedaan. Wat heb je bijgedragen aan de samenleving?

En ook wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers!

 

Lees de persoonlijke ervaringen van verschillende stomadragers met hun baan

 

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.