logo stomaatje alles over stomas

    Vraag het ChatGPT 

StomaSupport

Welk soort stoma je kind krijgt is afhankelijk van de reden voor de operatie. Hieronder de diverse soorten en technieken:

 

 

Darmstoma’s:

  •  Colostoma: er wordt een opening in de dikke darm  gemaakt.
  •  Ileostoma: er wordt een opening in de dunne darm gemaakt.

Deze stoma's kunnen weer onderverdeeld worden in enkelloops stoma, dubbelloops stoma en split stoma.

Lees meer informatie over colo- en ileostoma en over tijdelijk of blijvend.

  •  Malone stoma: een stoma op de dikke darm om te spoelen bij chronische obstipatie/ soiling.

Lees meer informatie over Malone stoma 

Urinestoma´s:

Bij een urinestoma wordt er een opening in de blaas gemaakt. Hier heb je ook verschillende soorten in:

  •  Vesicostoma: dit is een incontinent urinestoma wat vaak bij de geboorte wordt aangelegd.
  •  Soberstoma’s: dit is een incontinent stoma wat vlak onder de ribbenboog wordt aangelegd, waarbij de urineleider middels een kleine opening in de buikwand uitmondt.
  •  Mitrofanoff: dit is een continent urinestoma wat vaak op een oudere leeftijd wordt aangelegd.

Kijk hier voor meer informatie over bovenstaande stoma soorten.

 

Andere aanlegplaats darmstoma

Bij baby's kan de darmstoma op een heel andere plaats zitten dan bij een volwassene. Bij volwassenen zal de stoma bijna altijd rechts of links onder de navel in de buik worden geplaatst. Eén van de belangrijkste uitgangspunten bij de aanleg van een stoma bij baby's is het sparen van zoveel mogelijk weefsels. Dit in tegenstelling tot een volwassene, waarbij wordt gekeken naar de optimale plaats van bevestiging. Ook een darmstoma wordt zo aangelegd dat er zo min mogelijk darm verloren gaat. Het stoma kan daardoor zowel links als rechts onder in de buik onder de navel worden aangelegd maar ook rechts of links boven de navel, afhankelijk waar de stoma op de darm wordt geplaatst. (Bron foto: Coloplast)

 

Urinestoma

Een urostoma wordt bij kinderen op die plek aangelegd afhankelijk van de aandoening van het kind en de gewoonten van het ziekenhuis. Bij baby's vaak zo dicht mogelijk bij de nieren zodat er geen stukje darm gebruikt hoeft te worden. Doordat er op die plek vaak moeilijk een stomazakje geplaatst kan worden biedt een (hoge) luier uitkomst.

 

Minder ruimte

Bij een baby heb je ook veel minder ruimte om een stomazakje te bevestigen; de navel, heupen en de ribbenboog zitten vlakbij de stoma. De oppervlakte van een babybuikje is in verhouding kleiner dan die van een volwassene. Ook is de buik steeds in beweging door de ademhaling en is hij erg bol, wat de bevestiging van stomamateriaal soms lastiger maakt. Slapen op de buik is geen probleem.

 

Lees de ervaringsverhalen van ouders van een kindje met een stoma

  

×