Breuk

Een breuk kan zich voordoen bij een operatielitteken (wondbreuk) of bij de stoma (ook wel parastomale hernia genoemd, stomabreuk/ buikbreuk). Dit komt doordat het een zwakke plek is rondom de stoma in de buikwand of bij een litteken. De buikwand is omgeven door een sterke spierlaag en bekleed met buikvlies dat alles goed op zijn plaats houdt. Door de aanleg van een stoma ontstaat er een zwakke plek in de buikwand, er is dan sprake van een te grote opening in de spierlagen van de buik. Door deze te grote opening kan er buikinhoud naast de stoma uitpuilen, een deel van de darmen komt dan voor in plaats van achter de buikspieren. Het gevolg is een grotere of kleinere zwelling of welving van de buikwand.

 

Op je hand blazen

Je buik bevat een dunne plaat van spieren (peesblad) die normaal een stevige structuur heeft, maar bij het doorsnijden wordt de structuur verzwakt. Een eventuele breuk is te herkennen als een zwelling welke duidelijk zichtbaar wordt als de druk in de buik verhoogd wordt, bijvoorbeeld door op de rug van je hand te blazen of te persen.

 

Bijna een derde

Bijna een derde van alle stomadragers ontwikkelt een breuk (bij het overgrote deel gebeurt dit binnen het eerste jaar na de aanleg). Naarmate je ouder bent, neemt de kans op een breuk toe. Ook mensen met een BMI (body mass index) hoger dan 30 hebben 2,5 keer zoveel kans op een breuk dan iemand met een BMI lager dan 25. Soms zie je de breuk alleen bij inspanning, anderen lopen voortdurend met een enorme bult op de buik (soms wel formaat cup D!).

 

Ontstaan

Zo'n breuk ontstaat meestal na buikwand wond genezingsproblemen, en maar zelden door een grote druk op de buikwand, zoals bij zwaar tillen of veel hoesten. Bij 20 tot 50% van de breuken ontstaat deze doordat het gat in de spieren wat gemaakt is om de darm doorheen te halen te groot is geworden. In sommige gevallen besluit de arts de breuk operatief te verhelpen, bijvoorbeeld bij veel klachten als lekkages of als de darm bekneld raakt. Omdat er complicaties kunnen ontstaat na de operatie wordt deze operatie alleen gedaan indien je veel klachten hebt. Het blijkt dat 1 op de 3 mensen na drie jaar de breuk weer terug krijgt. 

 

Operatie

Vaak zal bij een dergelijke breuk de stoma worden verplaatst naar de andere zijde van de buik. De oude stomaplaats wordt dicht gehecht en er wordt een nieuwe plek gekozen voor de stoma. Het verplaatsen van een stoma is technisch niet altijd mogelijk. Ook blijkt uit onderzoek dat het bij 25 tot 30% van de gevallen waarbij een stoma wordt verplaatst bij het litteken leidt tot een breuk. Een andere goede mogelijkheid is de buikwand te verstevigen met een kunststof matje rondom de stoma, welke wordt gehecht aan de binnenkant van de buik. Dit kan ook laparoscopisch waardoor je minder littekens hebt. 

 

 

Lees de ervaringen van stomadragers met een breuk
en een stap-voor-stap herstellen van een breuk, een operatie in foto's. Let op, kan schokkend zijn! (eerst inloggen gewenst, je krijgt ze dus niet meteen te zien)

  

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.