Als stomadrager kun je zeker zwemmen. In de zee, natuur- en zwembaden kan het zwemmen met een stoma geen kwaad. Zorg er wel voor dat je stoma goed is afgesloten met een stomazakje, zodat er geen zand of water bij kan komen (water in een bubbelbad kan bijvoorbeeld voor infecties zorgen). En de zon (of zonnebank) kan het slijmvlies van de stoma uitdrogen als er geen zakje overheen zit.
Badkleding
Kijk hier voor tips over badkleding, zoals badkleding speciaal voor stomadragers, maar ook zwembanden die wat extra bescherming of comfort kunnen bieden. (merk: Basko)
Waterbestendig
Het zakje en de plak zijn waterbestendig, dus je hoeft niet bang te zijn dat het loslaat. Een zweminstructeur heeft op instructie van enkele stomaconsulenten een paar jaar geleden een test gedaan. Hij heeft 4 uur lang tot zijn borst in het water gestaan om verschillende huidplaten te testen. Het bleek dat alle huidplaten waterbestendig waren! Enkele daarvan waren zelfs het eerste uur na het zwemmen niet te verwijderen.
Hulpmiddelen
Als je gaat zwemmen kun je, als je dat fijn vindt, een kleiner zakje gebruiken. De zogenaamde mini-activiteitenzakjes. Het is raadzaam het filter af te plakken met de bijbehorende stickers. Als het filter vochtig wordt, werkt het niet meer waardoor het badwater het zakje kan laten opbollen. Het nadeel van het filter afplakken is dat de gassen niet meer uit het zakje kunnen ontsnappen.
Gore-Tex filtermembraan
Er is voor dat probleem een oplossing gevonden: het Gore-Tex filtermembraan. Als je dit ronde plakkertje op de filteropening plakt blijft het filter ook onder water droog, terwijl de gassen toch naar buiten kunnen. Onder water kan het zakje zich trouwens ook met ontlasting vullen. Na het zwemmen kan het zijn dat je het zakje moet verwisselen in verband met het verweken van de plak, neem dus altijd een reserve mee! (Merk: EuroTec en LaproCare)
Randen afplakken
De randen van de plak kunnen iets omkrullen en slijmerig worden. Als je uit het water bent hecht dat weer aan de huid, mits er geen zand of zonnebrand tussen is gekomen. Gebruik je vierkante huidplakken? Knip de hoeken rond af, het water kan er dan minder makkelijk onder komen. Voor de zekerheid zou je de rand van de plak met speciale tape af kunnen plakken, al is het alleen maar voor een veiliger gevoel. Je hebt hierin verschillende vormen en maten;
- Halfrond in verschillende diameters,
- Of recht.
- Met een zachte toplaag,
- Of waterproof met een rubberen toplaag.
- Een strip van dunne en doorzichtige hydrocolloïd kan een uitkomst zijn voor mensen met een pleisterallergie.
- Er bestaan tegenwoordig ook halve manen van silicone.
- En je hebt ze met de toevoeging aloë vera en honing.
- En een ultradunne en transparante film.
- Maar de oude vertrouwde Leukopor werkt ook goed.
(Merk van links naar rechts: Welland UltraFrame, Medeco, EuroTec en Coloplast)
Continent stoma
Bij een continent (ileo of uro) stoma is het belangrijk om de opening af te plakken met een waterdichte pleister. Als de micro-organismen uit het water in contact komen met je stoma-opening kun je hier ziek van worden.
De Stomaatje Zwemdag
Stichting Stomaatje huurt jaarlijks een zwembad af speciaal voor mensen met een stoma, ook kinderen, vrienden en familie zijn welkom. Lijkt je dat wat? Kijk hier voor meer informatie.
Lees over de zwemervaringen van stomadragers, en hier de blog van Eliene over zwemmen