Door verschillende problemen met de blaas kan het nodig zijn dat er een urostoma/urinestoma wordt aangelegd. Hier lees je meer over de werking van de urinewegen. De mogelijke oorzaken:

Urineophoping

Dat kan in de nier zelf zijn (bijvoorbeeld door nierstenen), in de urineleiders, maar ook in de blaas of plasbuis (urethra). Je hebt twee nieren en twee urineleiders. Daarom kan de ophoping van urine aan één kant zitten (eenzijdig) of aan beide kanten. Je merkt niet altijd iets van urineophoping, maar het kan ook (heftige) pijn en/of infecties geven. Als urine in de nieren en/of de urineleiders blijft steken, wordt het ergens door tegengehouden. Het kan ontstaan door bijvoorbeeld een tumor, stenen, stolsels, een vergrote prostaat of een vernauwing (stenose), etc. 

 

Slecht functioneren van de blaas

Bijvoorbeeld bij een verstoorde bezenuwing door multiple sclerose of dwarslaesie, of door een andere oorzaak waardoor je plasklachten krijgt of incontinent bent geworden.

 

Bestraling

Wanneer de blaas zich bijvoorbeeld door bestraling niet meer kan vullen tot haar normale capaciteit of als je door bestraling plasklachten/incontinentie krijgt.

 

Interstitiële cystitis  

Interstitiële Cystitis (IC, ook wel: blaaspijnsyndroom) kan een oorzaak zijn, zeker als er in een later stadium een fibrotische schrompelblaas (littekenblaas) ontstaat. IC is een chronische, goedaardige aandoening die niet door bacteriën wordt veroorzaakt. Antibiotica helpen daardoor niet. Het kan enorm veel vervelende klachten en pijn geven, wat het leven kan gaan beheersen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat IC voorkomt bij minder dan 5 op de 10.000 mensen en daarmee valt de ziekte in de categorie van zeldzame ziekten. Naar schatting hebben 2.000 tot 4.000 mensen in Nederland deze aandoening. Het komt meer voor bij vrouwen (80%) dan bij mannen (20%). Bij veel patiënten beginnen de symptomen op middelbare leeftijd, maar IC komt ook steeds vaker voor bij jonge mensen of kinderen.

 

Blaasspier trekt niet samen

Het kan ook gebeuren dat de blaasspier zelf niet meer samentrekt waardoor spontaan urineren onmogelijk wordt, bijvoorbeeld door een prostaatvergroting of bezenuwingsproblemen.

 

Een aangeboren afwijking, zoals een open blaas

Een open blaas (ectropia vesicae, blaasextrofie) is een aangeboren aandoening. Tijdens de zwangerschap zijn bij de baby de buikwand en de blaas niet goed dicht gegaan. Bij de geboorte heeft de baby een gat aan de onderkant van de buik en in de blaas. De blaas steekt dan voor een deel uit de buik. Meestal is er ook iets aan de hand met de urineleiders (epispadie), met de geslachtsorganen en met de schaambeenderen van de baby.

 

Nierproblemen

Ten slotte kan er ook een stoma moeten worden aangelegd als de nieren niet goed werken. Nierschade kan opeens of geleidelijk en door vele oorzaken ontstaan. Bijvoorbeeld door een ongeluk, diabetes en hoge bloeddruk, een aangeboren afwijking, bestraling, ontsteking of na een grote operatie. Je krijgt dialyse of buikspoelingen om de taak van de nieren over te nemen en soms een transplantatie.

 

Lees hier de ervaringsverhalen van mensen die door een aandoening aan de blaas een urinestoma of andere techniek hebben gekregen.


Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.