logo stomaatje alles over stomas

    Vraag het ChatGPT 

StomaSupport

Nagellak en sieraden

Tijdens de operatie ziet de anesthesioloog onder andere aan de kleur van je huid hoe het met je gaat. Zorg er daarom voor dat je al je make-up en nagellak hebt verwijderd. Ook moeten contactlenzen worden verwijderd omdat deze schade aan de ogen kunnen veroorzaken tijdens de algehele narcose. Doe vanwege hygiënische redenen ook je sieraden, horloge en piercings af. Bij algehele narcose dien je ook je kunstgebit uit te doen.

 

Operatiejasje

Vaak hoor je van tevoren wanneer je aan de beurt bent. Je krijgt eerst de kans om te douchen. Soms ben je al snel aan de beurt, maar soms kan het zijn dat je een lange tijd moet wachten. Zeker als er bijvoorbeeld nog een spoedoperatie tussendoor komt. Je kunt aan de afdeling vragen of er iemand bij je mag wachten tot je voor de operatie gaat, als je dit wilt. Een kwartier voordat je naar de operatiekamer gaat word je gevraagd een operatiejasje aan te trekken, vaak is dit een jasje waarbij de achterkant open is. Soms mag je je onderbroek aanhouden.

 

Polsbandje

Je krijgt een polsbandje met daarop je naam, geboortedatum en tegenwoordig ook een barcode waarmee ze je gegevens kunnen scannen.

  

Paracetamol

Soms krijg je ook iets van een spuitje in je bil of een pilletje wat je met een beetje water inneemt, om je wat te kalmeren en je voor te bereiden op de narcose. Ook krijg je soms al een pijnstiller, bijvoorbeeld paracetamol. Hierdoor wordt er alvast een spiegel opgebouwd in je bloed waardoor je na de operatie al een soort buffer hebt. Als het zover is word je met bed en al door de verpleegkundigen naar het operatiecentrum gebracht. Daar wacht je, vaak met andere patiënten, in een zaal tot de operatiekamer gereed is.

 

Safety checks

Tegenwoordig gebeuren er in de meeste ziekenhuizen de dag van de operatie een aantal safety checks. Het begint vaak op de afdeling, in de sluis van de operatiekamer, en bij het begin van de operatie (time out). Patiënten moeten een paar keer aantal dingen herhalen; naam, geboortedatum, of het stoma is aangetekend, of ze allergieën hebben etc... Dit kan een beetje dubbelop overkomen, maar beter dubbel dan helemaal niet zodat er zo min mogelijk missers kunnen voorkomen.

 

Operatietafel

In de operatiekamer word je van je eigen bed over getild naar de operatietafel. Voor de operatie begint wordt nog een laatste keer een paar belangrijke dingen gecheckt, de zogenaamde 'time out'. Vaak worden daarbij aan jou een aantal vragen gesteld zoals je geboortedatum. Daarna word je aangesloten op de bewakingsapparatuur. Tijdens een narcose controleert de anesthesioloog voortdurend de belangrijkste lichaamsfuncties, zoals ademhaling, bloeddruk en de hartslag. Daarom worden er stickers op je borst geplakt die tijdens en na de operatie je hartritme bewaken. 

 

Zuurstofgehalte

Ook krijg je een klemmetje op je vinger om het zuurstofgehalte in je bloed te controleren en krijg je een bloeddrukmeter om je arm.

 

Infuus

In de rug van je hand wordt een infuus ingebracht. Dit is een dun slangetje dat in een bloedvat wordt geschoven en waarmee onder andere medicijnen en vocht kunnen worden toegediend voor, tijdens en na de operatie. Soms wordt het infuus ook op aan andere plek aangebracht, bijvoorbeeld in de zijkant van je pols of bij je elleboogplooi, als daar je aderen beter zichtbaar (en dus prikbaar) zijn.

 

Ruggeprik

Bij een operatie aan het maag-darmkanaal wordt ook vaak gebruik gemaakt van een ruggeprik om de pijn tijdens en na de operatie te reguleren. Je hoort van tevoren of dit bij jou het geval zal zijn.

  •  Een ruggeprik is lokale of regionale anesthetica.
  •  Bij een ruggeprik (Thoracale Epidurale-Anesthesie, TEA), wordt een heel klein dun kathetertje (slangetje) net buiten het harde ruggemerg ingebracht, tussen twee wervels door.
  •  Epiduraal wil zeggen ‘de ruimte net buiten het harde ruggenmergvlies’. De prik gaat dus niet in het ruggemerg.
  •  De medicatie komt direct op de goede plek waardoor er minder pijnstillende medicatie nodig is.
  •  Door middel van een pompje wordt er voortdurend pijnstilling via het slangetje toegediend.
  •  Een epiduraal katheter heeft ook een gunstig effect op de zuurstofbehoefte van het hart en de kransslagaders die de bloedvoorziening naar het hart regelen.
  •  Als je wakker bent adem je beter waardoor je herstel sneller gaat. 

 

Inbrengen van de epiduraal katheter

Voor het inbrengen moet je op de rand van de operatietafel gaan zitten in een houding die ze ook wel 'kattenhouding' noemen; kin op de borst, neus naar de knieën, schouders laten zakken/ ontspannen en de voeten komen op een bankje voor de steun. Maar het kan ook gebeuren liggend in foetushouding. Indien nodig, wordt de plaats van de ruggeprik eerst met een klein prikje voorverdoofd. Het geven van de ruggeprik en het plaatsen van de katheter duurt ongeveer 5 tot 15 minuten. Een ruggeprik kan een lage bloeddruk veroorzaken. Bij de ruggeprik kunnen je benen anders aanvoelen; warm, tintelend en zwaar. Soms kun je ze ook niet meer bewegen. (Bron afbeelding: Kies Beter)

 

Algehele narcose

Een operatie aan het maag-darmkanaal wordt over het algemeen onder algehele narcose uitgevoerd. Dit wordt ook wel algehele anesthesie genoemd. Anesthesie betekent letterlijk gevoelloosheid. Het doel van een narcose is om je te beschermen tijdens de operatie. Dankzij de narcose blijft je lichaam in een zo goed mogelijke conditie, ook tijdens een zware operatie. Tijdens een narcose is je hele lichaam verdoofd en ben je buiten bewustzijn. Soms krijg je voordat je in slaap gebracht wordt een masker met 100% zuurstof op je mond en neus. Hiermee worden je bloedcellen en daarmee je lichaam voorzien van een extra ‘stoot’ zuivere zuurstof, dit komt je herstel ten goede.

 

 

Warme gloed

Hierna spuit de anesthesioloog via het infuus de narcosemiddelen in. Je valt binnen een halve minuut in een diepe slaap. Dit kan voelen als een soort warme gloed die over je heen komt. Het gaat zo snel dat je het amper in de gaten hebt. Vaak spreken de chirurgen je nog wat bemoedigende woorden toe. We hebben ons laten vertellen dat als je op dat moment aan iets leuks denkt, je ook met een fijn gevoel weer wakker wordt. Soms krijgen mensen bij een laparoscopische aanleg van bijvoorbeeld een tijdelijk stoma alleen een ruggenprik waardoor ze de operatie mee kunnen kijken op een tv-scherm.

 

Lees de ervaringsverhalen van anderen met een operatie en de blog van Eliene die muziek mocht luisteren voor, tijdens en na de operatie, wat erg goed beviel!

 

 

×