logo stomaatje alles over stomas

    Vraag het ChatGPT 

StomaSupport

 

Veel mensen zien toch wel tegen de (her)keuring van het UWV op. De één wil graag (weer) aan het werk en is bang dat de keuringsarts/ arbeidsdeskundige hierover een ander oordeel heeft, terwijl de ander voelt dat hij of zij (nog) niet aan het werk kan en juist bang is dat de arts/ deskundige dit wel vindt. Belangrijk is het dan ook om je goed voor te bereiden.

 

Voorbereiden

  •  Allereerst kan het heel prettig zijn om iemand mee te nemen. Je partner, familielied of iemand van een belangengroep. Twee weten en horen vaak meer dan één.
  •  Vraag je arts(en) om je medische situatie te beschrijven. Neem de brief of aantekeningen van je arts mee naar het gesprek.
  •  Zet op een rijtje tegen welke problemen je in het dagelijks leven aanloopt door je ziekte en/of stoma. Welke dingen kun je wel en welke niet? Geef duidelijke voorbeelden.
  •  Bedenk hoe een doorsnee dag eruit ziet. Maar beschrijf ook een goede dag en een slechte dag en geef aan hoe vaak die voorkomen.
  •  Zet alles op papier, ook je vragen en neem deze mee naar het gesprek.
  •  Neem ook je medicijnen mee.

Patiëntenorganisaties en belangengroepen kunnen je helpen bij de voorbereiding. Door zelf actief mee te denken houd je zelf ook de regie in handen. Je plan is gericht op jouw eigen toekomst. Het is dus belangrijk dat je daar actief bij betrokken bent.

 

Twee delen

De keuring bestaat meestal uit twee delen: een onderzoek door één of twee verzekeringsartsen (gesprek en soms ook een lichamelijk onderzoek) en een onderzoek door één of twee arbeidsdeskundigen. De verzekeringsarts brengt je medische situatie in kaart: welke klachten en beperkingen heb je? Hij stelt je 'belastbaarheid' voor werk vast. Als de verzekeringsarts genoeg informatie heeft, vult hij je beperkingen in op een lijst: de functionele mogelijkheden lijst (FML).

 

De lijst bestaat uit zes categorieën:

  •  Persoonlijk functioneren en sociaal functioneren (bijvoorbeeld concentratie, flexibiliteit, werktempo en omgang met collega's)
  •  De werkplek
  •  Bewegen
  •  Statische houdingen (zoals zitten en staan)
  •  En werktijden (aantal uren en tijdstippen)

 

 

Arbeidsdeskundige

De verzekeringsarts kijkt niét welk werk je eventueel nog kunt doen: dat doet de arbeidsdeskundige. De arbeidsdeskundige komt er niet aan te pas als de verzekeringsarts vindt dat je helemaal niet meer kunt werken. De arbeidsdeskundige bekijkt wat voor werk je nog kunt doen en wat je daarmee kunt verdienen. Al het werk dat 'algemeen geaccepteerd' is, komt in aanmerking. Dit kan van alles zijn: je eigen werk bij je oude werkgever of een andere werkgever, of ander werk.

 

Welke beroepen?

De arbeidsdeskundige houdt geen rekening met je beroep en opleidingsniveau. Hij kijkt dus ook naar werk dat onder je niveau ligt. Maar hij mag geen beroepen selecteren waarvoor je de opleiding of capaciteiten mist. Tenzij het gaat om eenvoudige vaardigheden die je binnen enkele maanden kunt leren. De arbeidsdeskundige selecteert een aantal beroepen die je nog kunt uitoefenen. Hij maakt daarbij gebruik van een computersysteem: het CBBS.

 

CBBS

In dit systeem zijn beschrijvingen opgenomen van allerlei beroepen (functies) die in Nederland voorkomen. Per functie is aangegeven wat voor werk je moet doen, hoe zwaar het werk is, welke opleiding je ervoor nodig hebt en welk loon je ermee kunt verdienen. Ook staat erbij hoe vaak de functie minimaal voorkomt in Nederland. Dat is het aantal arbeidsplaatsen. Arbeidsplaatsen zijn dus geen vacatures, maar bestaande werkplekken. Als er ten minste drie geschikte functies met voldoende arbeidsplaatsen zijn, kan de arbeidsdeskundige je arbeidsongeschiktheidspercentage berekenen. Dit bepaalt de hoogte van je uitkering.

 

Dossier inzien

Kan de arbeidsdeskundige geen drie functies vinden? Of hebben de functies te weinig arbeidsplaatsen? Dan ben je volledig arbeidsongeschikt. Je hebt recht op een verslag van de gesprekken. Ook mag je jouw dossier inzien. Dat moet je wel schriftelijk aanvragen bij jouw UWV-kantoor.

Bij dit onderwerp gebruik gemaakt van de bron: Kennisring

 

 

×