Welke oefeningen kun je net na de operatie al doen?
Ook in het ziekenhuisbed kun je al heel voorzichtig met oefeningen beginnen. Het ligt aan het soort operatie die je hebt ondergaan, wat de mogelijkheden zijn. Bespreek dit met je arts, stomaverpleegkundige of fysiotherapeut. Vaak komt er ook een fysiotherapeut langs in het ziekenhuis.
- Stop altijd bij pijn en doe de oefeningen rustig en gecontroleerd.
- Let op je ademhaling en neem voldoende rust.
- Bewegen na de operatie stimuleert het herstel en bevorderd de darmwerking en de doorbloeding (waardoor je bijvoorbeeld het risico op kuitvenetrombose en een longembolie kunt verminderen).
- Snel na de operatie weer in beweging komen zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat het verlies van spierkracht wordt beperkt.
- Een hele simpele oefening: lig op je zij en begin met het intrekken van je navel, kantel je bekken en tilo 1 voet op zonder de kanteling los te laten. Je trant zo je dwarse buikspieren.
- Een prettige manier van trainen voor als je nog in het ziekenhuisbed ligt zijn oefeningen met een fitness elastiek. Je kunt hiermee voorzichtig je armen en benen trainen.
De oefeningen:
- De eerste oefening is de bekkenbodem lift. Belangrijk hierbij is dat je je buikspieren niet aanspant. Zet beide voeten iets gespreid op het matras. Til je bekken omhoog, kijk zelf tot hoe ver je kunt gaan. Het is niet erg als je maar net van de matras komt. Houd even vast en laat je bekken langzaam weer op het bed zakken. Herhaal de oefening als je merkt dat dit voor je lichaam goed voelt.
- Na een buikoperatie is het belangrijk om goed uit bed te leren stappen zodat je je buik zo min mogelijk belast. Ga op je zij liggen. Duw jezelf op door beide armen voor je borst op de matras te leggen. Zodra je aan de rand van het bed zit kun je, eventueel na wat rust, voorzichtig opstaan. Je kunt hierbij je buik ondersteunen, of hulp vragen van een verpleegkundige. Let erop dat je je rug recht houdt en je bewust bent van je ademhaling. En houdt er rekening mee dat je bij de eerste keer na de operatie opstaan duizelig kunt worden.
- Nu het gelukt is om op de rand van het bed te zitten, kun je beginnen met de volgende oefening. Deze oefening opent je luchtwegen. Leun een klein beetje naar voren, met een rechte rug. Zwaai nu met je armen in tegenovergestelde richting omhoog en omlaag, van voor naar achter. Variatie is allebei de armen tegelijk omhoog en omlaag.
Herstelperiode
Je moet rekening houden met een herstelperiode van 6 à 8 weken. In deze periode mag je je buikspieren nog niet teveel belasten. Je kunt de oefeningen van hierboven blijven doen en uitbreiden. Bij Oefening 1 kun je als variatie in de lucht je bekken heen en weer wiegen. Oefening 3 kan bijvoorbeeld ook in staande positie. Verder is het goed om te gaan wandelen, bouw dit langzaam op. Eerst een rondje om je huis, zodra je lichaam het toelaat steeds een iets groter rondje lopen. Je kunt zo je conditie verbeteren, dat bevordert je herstel.
Download hier de buikspieroefeningen! let op, alleen voor privé-gebruik!
Disclaimer: Alle afbeeldingen op deze pagina zijn eigendom van Stichting Stomaatje. De rechten berusten bij Stichting Stomaatje en Grom illustraties & grafische vormgeving. De tekeningen en tekst mogen worden uitgeprint voor privégebruik. Niets van deze afbeeldingen en tekst mag worden gekopieerd, gereproduceerd of verspreid middels drukwerk, fotokopie, printwerk, videoband, audioband, film, vastleggen als databestand. Voor elke uitzondering hierop dient u te beschikken over uitdrukkelijke en voorafgaande toestemming van Grom illustraties & grafische vormgeving en Stichting Stomaatje.
Bij dit onderwerp mede gebruik gemaakt van de bron: 'Weer fit worden na de stoma operatie' van Dansac