logo stomaatje alles over stomas

    Vraag het ChatGPT 

StomaSupport

Een techniek die steeds vaker wordt gebruikt bij de aanleg van een stoma is laparoscopie. Dit is een kijkoperatie (ook wel sleutelgatchirurgie, minimaal invasieve operatie of incisionless surgeon) waarbij er slechts enkele kleine sneetjes (incisies) in de huid worden gemaakt in plaats van één grote. Het woord "kijkoperatie" is eigenlijk misleidend, want er wordt niet alleen gekeken maar ook daadwerkelijk geopereerd. Laparoscopie is veel minder belastend doordat je minder littekens hebt, daardoor minder pijn en dus ook sneller herstelt.

 

Minder verklevingen

Ook hoeft de buik niet helemaal open, waardoor de darmen lekker warm kunnen blijven liggen, zodat je op de langere termijn minder kans hebt op verklevingen van de darm. Je hebt minder bloedverlies en de kans op latere complicaties is kleiner. Wel kost een laparoscopische operatie meer tijd dan een traditionele operatie. Ondanks dat er tijdens een laparoscopische operatie slechts kleine sneetjes worden gemaakt, blijft het toch een grote operatie.

 

Vergeet niet: ook al wordt er gestart met een laparoscopische operatie, je arts kan besluiten verder te opereren via een grotere snede door wat hij van binnen aantreft. Ook komt niet iedereen voor laparoscopie in aanmerking; als je al vaker geopereerd bent in de buik (gevolg: verklevingen) kiezen ze toch liever voor de "klassieke manier".

 

Werkwijze

Als eerste wordt er een sneetje gemaakt in of vlakbij de navel, waardoorheen het eerste buisje (canule) wordt ingebracht. Hier wordt lucht (CO2-gas, kooldioxide) doorgeblazen (geïnsuffleerd) om binnen in de buik wat 'werkruimte' te creëren (pneumoperitoneum). Door deze lucht kun je na de operatie wat last van kramp in de buik hebben, maar ook bijvoorbeeld spierpijn in de rug of bij de schouder. Daarna worden er nog een aantal sneetjes (ongeveer 5 bij 12 mm, meestal 2 of 3) gemaakt waardoor de precisie-instrumenten naar binnen gebracht kunnen worden.

 

Minimaal twee openingen

Er zijn minimaal twee openingen nodig: één voor de camera zodat de chirurg alles kan volgen op een monitor en tenminste één voor een werkinstrument waarmee de operatie kan worden uitgevoerd. Vaak zijn er 3 tot 5 openingen nodig in totaal. Tijdens de laparoscopische operatie bedient de chirurg de chirurgische instrumenten via de monitor. Door de uitstekende kwaliteit van de camera's en de vergrotende werking tot wel 20 keer, kan de chirurg de anatomie tot in de kleinste details goed zien. Eventueel wordt een grotere snede gemaakt (vaak bij de bikinilijn) om een gedeelte van de dikke darm te kunnen verwijderen, al kan dit tegenwoordig ook al via een klein sneetje.

(met dank aan Wieke voor de onderstaande twee foto's)

 

Single Port laparoscopie chirurgie

De naam zegt het eigenlijk al: dit is een operatie waarbij je geopereerd wordt via slechts één kleine snede in de navel. Deze techniek heet ook wel Single Port laparoscopie chirurgie, LESS (Laparo-Endoscopic Single-Site surgery), littekenloze operatie of single incisie chirurgie.

 

Bekijk de stap-voor-stap stoma aanleg in foto's. Let op, kan schokkend zijn! (eerst inloggen gewenst, je krijgt ze dus niet meteen te zien)

Lees de ervaringsverhalen van anderen met een operatie


 

×