Veel mensen met een stoma zijn toch wel bang voor luchtjes. Gelukkig zijn de opvangmiddelen van tegenwoordig geurdicht (al wil het filter soms weleens haperen), maar toch blijft het een gevoelig punt. Ontlasting stinkt bij iedereen en urine na bepaalde voedingsmiddelen, dus ook bij stomadragers. Maar als je nagaat dat de afstand tussen neus en stoma bij het legen of wisselen van het stomazakje in gebogen houding gemiddeld 30 cm is en de afstand tussen anus en neus velen malen groter, is het begrijpelijk dat wij stomadragers menen dat onze ontlasting meer stinkt.

 

Wat kun je daar aan doen?

  •  Ten eerste zou je op je voeding kunnen letten. Bepaalde voedingsmiddel, zoals vis en scherpe kruiden, kunnen voor een sterkere geur zorgen (zie de voedingslijst).
  •  Ook zijn er antigeur capsules, poeders, gels en druppels op de markt. Deze geurneutraliserende producten kun je vooraf in je zakje doen, en bij het legen weer opnieuw. Ze absorberen de geur in het zakje. Deze producten worden niet vergoed. (Merk van links naar rechts: Hollister, Marlen, Dansac en B. Braun)

 

  •  Wat ook de geurtjes zou absorberen is een paracetamol in het stomazakje of brinta (ook goed bij het indikken). 
  •  Als je bang bent dat anderen je ruiken, kun je parfum op je stomazakje spuiten. Of geurzuiverend ondergoed of dito stomahoesje dragen.
  •  Kijk voor tips met betrekking tot geurtjes tijdens het legen en verwisselen van het zakje hier.
  •  Ruik je jezelf? Wie weet is het filter van je colo- of ileostomazakje verzadigd, deze werkt 8 tot 12 uur afhankelijk van de dikte van de ontlasting. Ook bij nat worden door bijvoorbeeld douchen of zwemmen kan het zijn dat de werking van je filter verminderd. Je kunt ook andere zakjes proberen, bijvoorbeeld met 2 filters. Kies bij een ileostoma voor gesloten zakjes dan kun je beter voor een zakje zonder filter kiezen, omdat bij deze zakjes het filter vaak ongeschikt is voor dunne ontlasting.
  •  Ook bestaat er een merk die een opening, een filter, heeft geïntegreerd. Deze kun je zelf gemakkelijk openmaken om lucht te laten ontsnappen (Oxmed).

 

Wist je dat ruim 54% van de stomadragers onzeker is over geurtjes? Lees hier de uitslag van de poll die we hielden in onze achterban.

 

Veranderde geur

Een ineens veranderde geur is vaak te wijten aan bepaalde voedingsmiddelen, medicijnen of vitaminen. Als je al van alles hebt uitgeprobeerd en de geur blijft sterk kun je beter je arts raadplegen. Een sterke geur in de stoelgang bijvoorbeeld kan namelijk soms wijzen op dingen als een infectie of het terugkomen van de ziekte van Crohn.

 

Gasvorming

Gasvorming is een normaal gevolg van de spijsvertering en komt bij iedereen voor, bij een urinestoma heb je geen last van gasvorming. Het is dan ook niet helemaal te voorkomen. Het kan wel iets verminderd worden. Het grootste deel van het gas (70%) bestaat uit ingeslikte lucht. Dat komt voornamelijk door snel praten en snel eten. Ook bij kauwgom kauwen, drinken door een rietje, roken, nervositeit en een slecht passend gebit wordt er veel lucht ingeslikt. Hiermee kun je dus rekening houden. Je kunt ook rekening houden met voedingsmiddelen die gasvorming kunnen veroorzaken (zie de voedingslijst). Een lege darm veroorzaakt ook gasvorming. Maaltijden overslaan om gasvorming te voorkomen, heeft dus geen zin.

 

Ballooning

Als je veel last hebt van gas en het filter dit niet aankan, kun je last krijgen van ballooning. Dit is het opbollen van het stomazakje, als een ballon. Een urinestomazakje heeft geen filter omdat je daarbij geen last hebt van lucht. (Foto onder met dank aan Veer)

 

Luchtventiel

Dit luchtventiel kan helpen bij vacuüm trekken van een zakje en ballooning (opbollen). Bij het opbollen van het zakje is er op dat moment meer lucht in het zakje dan het reguliere filter verwerken kan. Door dit filter kun je er overtollige lucht uitlaten. Bij vacuüm trekken treedt er een zuigende werking vanuit de stoma op. Met dit ventiel kun je dan juist lucht in het zakje laten. (Merk: Wellform via Welland)

Lees de ervaringen van Stien en haar moeder met dit luchtventiel

Iets wat hierop lijkt is het Fildrodor filter. Dit koolstoffilter plak je in de bovenhoek van je stomazak, en met de bijgesloten pin prik je een gaatje middenin het filter en het stomazakje. Je creëert zo een extra filter. (Merk: Coloplast)

 

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.