logo stomaatje alles over stomas

    Vraag het ChatGPT 

StomaSupport

Ook zonnen en de zonnebank is met een stoma mogelijk. Je stomazakje en plak kunnen daartegen, door de warmte kan het zelfs zo zijn dat je plak beter hecht. Door transpiratie kan een totale hydrocolloïd plak wel sneller verzadigd zijn, waardoor het geen vocht meer op kan nemen en de huidplak sneller vervangen moet worden. Ook kan de rand van je huidplak door het zweten gaan brokkelen. 

 

Tips

  •  Je kunt je stomazakje met een knijper bij elkaar te houden zodat de huid onder het zakje gewoon bruin kan worden. Of gebruik een klein zakje, indien mogelijk.
  •  Zon niet zonder stomazakje, want dat kan het slijmvlies van de stoma uitdrogen. Als je toch gaat zonnen zonder zakje, is het aan te bevelen om er een gaasje op te leggen, omdat het roosje dan veel te kwetsbaar is. Je hoeft niet speciaal zonwerende zakjes aan te schaffen.
  •  Let er ook op dat je het eerste half jaar na je operatie je wond beter niet kunt blootstellen aan de zon of zonnebank. Het littekenweefsel is nog te vers en kan gemakkelijk verbranden.
  •  Op je buik zonnen kan! Bijvoorbeeld door een kinderzwembandje onder je buik te leggen om zo je stoma vrij te houden. En als je er geen last van hebt kun je ook gewoon op je buik gaan liggen, met leeg zakje welliswaar.

Zonnebanken zijn net zo veilig of onveilig als de natuurzon, let op de dosis die voor jouw huidtype geschikt is! Het KWF adviseert om niet meer dan tien keer per jaar onder de zonnebank te gaan. Onder de 18 jaar is het helemaal niet toegestaan.

 

 

×