Zadelpijn

Mensen die geopereerd zijn aan de darmen en anus of aan de blaas en plasbuis kunnen (soms tijdelijk) last hebben van zadelpijn. Een korte rit is meestal geen probleem, bij langere fietstochten kan dit wel vervelend of pijnlijk worden. Een goed zadel is dus van groot belang. Soms kan het vinden van een juist zadel een hele klus zijn.

 

Veelal kun je deze specifieke problemen indelen in twee categorieën:

  •  Mensen die goed op een vlakke ondergrond kunnen zitten
  •  Mensen die ontlasting zoeken van het gebied rond de anus/plasbuis

 

Soorten zadels

Leren zadels moet je eerst inzitten maar vormen zich daarna naar de berijder, andere zadels zoals gelzadels zijn zachter en zitten comfortabeler maar vormen zich niet definitief naar je lichaam. Veel mensen hebben baat bij een zadel dat voorzien is van een gleufje in het midden, omdat dat de druk op de plaats van het rectum wegneemt.

 

Vlakke zadels

Voor mensen uit de eerste categorie zijn er grote vlakke zadels te koop. Het voordeel hiervan tegenover overige merken is dat de zadels niet bolvormig zijn, wat vaak alleen maar meer druk rond de anus/plasbuis geeft. Deze zadels geeft je hetzelfde gevoel als je hebt bij het zitten op een stoel. (Merk ISM)

 

Zadels die het middelgedeelte ontlasten

Voor de tweede groep mensen zijn er zadels in de handel die het hele middengedeelte ontlasten. Deze zadels (Easy Seat) bestaan uit twee gedeeltes die simpel verder uit elkaar te draaien zijn. Dit geeft als voordeel dat er helemaal geen druk op het gebied komt. De betere fietsenwinkels hebben deze zadels liggen of kunnen ze wel bestellen. (Merk: ISM)

 

 

 

Eerst uittesten

Belangrijk is om een zadel eerst een paar dagen uit te proberen voordat je hem koopt. Een zadel moet het lichaam op de juiste plaats (de zitbotjes) ondersteunen. Bij vrouwen staan die zitbotjes iets verder uit elkaar dan bij mannen. Vandaar dat dameszadels breder en korter zijn dan herenzadels.

 

Drukpunten opmeten

Bij gespecialiseerde fietsenzaken kunnen de drukpunten met de computer worden gemeten en naar aanleiding hiervan kan een ergonomisch zadel worden gemaakt.

Chiara: "Ik ben naar de fietsspeciaalzaak gegaan en heb daar een zadelmeting laten doen. Simpel op een speciale stoel met druk-board gaan zitten waarmee een afdruk van het zitvlak wordt gemaakt. Met behulp van een lasermodule worden die afdrukken gescand en de afstand tussen de zitbeenderen gemeten. Verder is het belang om te weten of je rechtop of juist voorover zit en of je lange of korte tochten maakt. Alle gegevens worden in de computer ingevoerd en zo wordt snel het meest geschikte zadel opgezocht."

 

Zadelpen

Belangrijk is een goed verstelbare zadelpen, zodat je het zadel kunt afstellen. Er bestaat ook een verende zadelpen. Deze vangt schokken op bij bijvoorbeeld drempels. Je krijgt het gevoel alsof je constant op een asfaltweg rijdt. De verende zadelpen is ook los verkrijgbaar en op bijna iedere fiets te monteren en in gewicht verstelbaar. Ook hebben sommige fietsen vering in het frame.

 

Tips

  •  Je kunt je huid vooraf insmeren met bijvoorbeeld een laagje zinkzalf, hierdoor is de huid gladder en krijgt het minder wrijving te verduren.
  •  De kleding is ook belangrijk. Er bestaat speciaal fietsondergoed dat te koop is bij de sportwinkel.
  •  Ook een fietsbroek die voorzien is van een kunststof zeem zorgt voor steun en bescherming.
  •  Als extra bescherming kun je op het zeemleer in je fietsbroek een inlegvel gebruiken wat in ziekenhuizen gebruikt wordt tegen decubitus (doorliggen).
  •  Vaak verzitten is ook belangrijk, dat helpt de doorbloeding.

 

Ligfiets

Een andere oplossing voor zadelpijn is de ligfiets. Zadels van ligfietsen heten stoeltjes en zijn er in vele soorten, maten en hoogtes. Het effect is dat het gewicht van het lichaam over een groter oppervlakte verdeeld wordt, net als in een gewone stoel, waardoor je niet snel last hebt van zadelpijn. Je hebt ze ook met 3 wielen (trike) als je die met 2 wielen te eng vindt, elektrisch of op eigen kracht. Je kunt tegenwoordig ook een ligfiets huren.

Suzanne: "Ik heb vanuit de Wmo een aangepaste driewiel ligfiets met elektrische ondersteuning gekregen. Deze is me aangeraden door de ergotherapeut. Daar zit een soort stoel op in plaats van een gewoon zadel. Op een gewoon zadel kan ik niet zitten na alle operaties en behandelingen van onderen."

 

 

Lees de fietservaringen (waaronder met een ligfiets) van stomadragers, en de ervaringen van een fietsvakantie

 

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.