Voor alle stoma's geldt dat je het stomazakje niet te vol mag laten worden in verband met de trekkracht van de plak aan de huid (liever niet voller laten worden dan driekwart gevuld). Ook is de kans op lekkage dan groter. Leeg/ vervang het zakje altijd voordat je van huis gaat, voor het sporten, bioscoop, de seks etc. Ook voordat je 's avonds naar bed gaat is het belangrijk je zakje te legen/ vervangen. (afbeelding met dank aan Veer)
Colostoma
Mensen met een colostoma die een systeem gebruiken zonder opening, moeten het zakje (bij een tweedelig systeem) of het zakje en de plak in zijn geheel (bij een eendelig systeem) vervangen als hij bijna vol is. Dit gebeurt zo'n 2 tot 4 keer per 24 uur, wat afhankelijk is van je eetpatroon.
Ileostoma
Mensen met een stomazakje mét opening, vaak bij een ileostoma, kunnen het zakje op het toilet legen als hij bijna vol is. Leeg het zakje het liefst wanneer het voor een derde vol is, of minder. Wanneer er ontlasting op het filter terechtkomt, werkt het niet meer. Je moet er zelf achter komen hoe je je zakje het liefst leegt. Je kunt bijvoorbeeld op de toiletbril gaan zitten en het zakje tussen je benen legen (linker afbeelding) of voor het toilet hurken en zo het zakje legen (rechter afbeelding). Ook kun je omgekeerd op het toilet gaan zitten, een krukje bij het toilet zetten of je zakje in een oude emmer in de wasbak legen.
De opening van het stomazakje kun je het beste na het legen even schoonmaken met een toiletpapiertje of een gaasje, zodat als je hem dichtdrukt er niks meer uit de opening komt. Hoe vaak een ileozakje geleegd moet worden is afhankelijk van de hoeveelheid ontlasting wat uit de stoma komt. Het gemiddelde aantal ligt tussen de 6 en 10 keer per 24 uur. Vooral bij een ileostoma is het handig om tijdens het legen van het stomazakje toiletpapier in het toilet te leggen, om opspatten van de inhoud te voorkomen.
We hebben de mensen op onze besloten Facebookgroep gevraagd hoe zij hun zakje legen, hier lees je de uitslag.
Urostoma
Bij mensen met een urostoma bevat het stomazakje onderaan een kraantje waarmee je makkelijk de urine uit het stomazakje in het toilet kunt laten lopen. Het aantal keren dat een urozakje geleegd moet worden, is afhankelijk van de hoeveelheid urine. Het gemiddelde aantal ligt tussen de 8 en 10 keer per 24 uur.
Tips
- Het is slim om altijd een afsluitbare beker of blauw afvalzakje mee te nemen als je ergens naartoe gaat. Als het toilet zo verschrikkelijk vies is of er geen toilet in de buurt te vinden is en je toch je stomazakje moet legen, kun je het zakje legen in de beker.
- Bij het zakje legen of bij het verwisselen van het materiaal komen vaak geurtjes vrij. Je kunt bijvoorbeeld standaard een luchtverfrisser meenemen, deze zijn er ook speciaal voor stomadragers. (merk: LaproCare)
- Een veel gehoorde tip is om voor of na het legen een lucifer af te steken, dit zou ook goed helpen als geurverdrijver. Of een streepje tandpasta in het zakje kan ook goed werken.
- Je hebt ook stomaproducten die geur verminderen, lees hierover meer op deze pagina. Deze luchtverfrissers zijn wel vaak voor eigen rekening.
- Er bestaan tegenwoordig ook toiletparfums, deze spuit je voordat je je zakje leegt op het water in de toiletpot. Deze parfum vormt als het ware een beschermlaag die de nare geurtjes onder het wateroppervlak houdt en tegelijkertijd een fijne geur verspreid. (Links Action, rechts V.I.P.oo)
Maar onthoud: ook mensen zonder stoma kunnen goede geuren achterlaten!
Geen afvalbak op het toilet? laat dan een kaartje van Stichting Stomaatje achter of stuur achteraf het betreffende bedrijf een e-mail! Zie hier.
Lees de ervaringen van stomadragers met de verzorging van hun stoma