Naast het aanleggen van een stoma, is het in sommige gevallen ook mogelijk om deze weer op te heffen. Of een hersteloperatie mogelijk is, hangt af van verschillende factoren. De endeldarm en de kringspier moeten in goede staat verkeren, en een goede algemene conditie is belangrijk. Soms kan een stoma niet worden opgeheven door interne factoren, zoals verklevingen in de buik.
Een aantal reacties van onze Facebookpagina:
"Mijn stoma is in 2023 opgeheven, waar ik blij mee ben. Alhoewel de stoma ook mijn leven heeft gered. Had hij moeten blijven, dan was dat zo."
"Mijn ileostoma is november '24 opgeheven en alles gaat goed! 🙌"
"Bij was het dus misgegaan, ik kreeg een lekkage. En dan word je heeeel ziek. Maar ieder zijn keus als het kan."
"Mijn stoma is in juli opgeheven en na heel veel problemen in december weer teruggeplaatst 😥"
"Mijn stoma is opgeheven en ben daar heel erg dankbaar voor." "
Dubbelloops versus enkel
Bij een dubbelloops stoma kan de hersteloperatie vaak via de stoma-opening plaatsvinden, wat minder ingrijpend is. Bij een enkelloops stoma is meestal een grotere buikoperatie nodig. Een grondige medische beoordeling en overleg met een specialist zijn cruciaal om de mogelijkheden en risico’s in jouw specifieke situatie te bepalen.
Deels open
De wond waar de stoma heeft gezeten groeit vanzelf dicht. Meestal wordt deze wond (deels) open gelaten, zodat eventueel wondvocht of andere afscheiding kan weglopen. Afhankelijk van de situatie kan het opheffen van een stoma laparoscopisch worden uitgevoerd, wat minder belastend is. In sommige gevallen is echter een open buikoperatie noodzakelijk. De ingreep wordt meestal uitgevoerd onder algehele narcose, maar soms kan een ruggenprik worden toegepast, afhankelijk van de medische omstandigheden en het advies van de chirurg.
Complicaties
Hoewel het opheffen van een stoma over het algemeen een minder ingrijpende operatie is dan het aanleggen ervan, kunnen er toch complicaties optreden. Een van de belangrijkste risico’s is het lekken van de naad waar de darmdelen opnieuw aan elkaar zijn gehecht (naadlekkage). Meer informatie hierover vind je bij het onderwerp complicaties.
Daarnaast kunnen de darmen na de operatie tijd nodig hebben om weer goed te functioneren. In het begin kun je vaker naar het toilet moeten en kan de ontlasting dunner zijn dan normaal. Dit herstelproces verloopt bij iedereen anders: sommige mensen ervaren langdurige klachten, terwijl bij anderen de situatie weer vrijwel als vanouds wordt.
Een mogelijke complicatie na het opheffen van een stoma is het LAR-syndroom (Low Anterior Resection-syndroom), waarbij problemen ontstaan met de ontlasting en het functioneren van de kringspier. Er bestaat hiervoor speciale therapie om de kringspier te trainen en de klachten te verminderen.
Lees de persoonlijke ervaringsverhalen van stomadragers over het opheffen van hun stoma