Een jenunostomie (PEJ) is een stoma op het middelste gedeelte van de dunne darm; het jejunum. Deze techniek wordt endoscopisch of chirurgisch aangelegd. In tegenstelling tot de PEG zit de sonde niet door de maag, waarbij hij eventueel verder kan worden doorgeschoven, maar zit hij door de buikwand meteen in de dunne darm.
Voedingskatheter
Een jejunostoma kan gebruikt worden om een voedingskatheter in te brengen. Dit is een flexibel slangetje, de sonde, waardoor dunne vloeibare voeding direct in de darm terechtkomt. Aan de katheter zitten twee schijfvormige plaatjes. Het ene plaatje zit tegen de binnenkant van de dunne darmwand waardoor de katheter niet naar buiten kan schuiven. Het andere plaatje zit aan de buitenkant van de buikwand waardoor de katheter niet naar binnen kan schuiven. Dit kan overigens ook door middel van een ballonnetje aan de binnenkant. Een jejunostomiekatheter bevat bij kinderen vaak geen plaatje of ballonnetje omdat dit drukplekken kan geven aan het slijmvlies in de binnenkant van de darm. Een ballonnetje kan bij kinderen eventueel het lumen van de darm zo afsluiten dat de maaginhoud niet door kan stromen naar de darm. Het uiteinde aan de buikzijde kan met een speciaal dopje worden afgesloten. Ook kan bij deze techniek een maagbutton worden gebruikt.
Radiologisch
Daarnaast kan deze techniek ook door de radioloog zijn aangelegd in plaats van endoscopisch. Dit heet dan: PRJ (Percutane Radiologische Jejunostomie). Er wordt een klein sneetje gemaakt in de buikwand en met behulp van echo- en röntgenbeelden wordt de maag of darm aangeprikt. Deze katheter kan op zijn plaats worden gehouden met een ballon of een krul aan het uiteinde aangelegd.
Lees de ervaringen met een jenunostomie
Kijk ook eens op onze website Gastro-maatjes