Het is belangrijk, zeker als man, dat je de haren rondom je stoma eenmaal per week verwijdert of kort houdt. Dit omdat de huidplak anders niet goed kan hechten als er haar onder zit, wat lekkages kan veroorzaken (en het natuurlijk ook heel pijnlijk is met de plak eraf halen!).
Knippen is beter dan scheren
Afgeschoren haartjes kunnen namelijk ingroeien als de huid bedekt is met een huidplaat, wat weer ontstekingen kan veroorzaken. Als je toch liever scheert:
- Scheer dan met de haargroeirichting mee en alleen nat, droog scheren geeft sneller wondjes.
- En scheer niet vaker dan twee keer per week.
- Houd, terwijl je knipt of scheert, een gaasje op je stoma ter bescherming. Ook handig zijn een plastic dop van een fles of een toiletrol.
- Na het scheren kun je de huid insmeren met een huidbeschermend middel.
- Gebruik disposable scheermesjes die je maar een keer gebruikt.
- Gebruik ook geen ontharingscrème of -gel. Dit kan ervoor zorgen dat de huidplak minder goed hecht.
Laserbehandelingen
Er zijn onderzoeken aan de gang over permanente ontharing rondom de stoma door middel van laserbehandeling. Uit onderzoek komt naar voren dat permanente ontharing met lasertechniek veilig en effectief is. Scheren is niet meer nodig, wat het risico op snijwondjes rondom je stoma vermindert als ook infectie, ingegroeide haren en irritatie. En er zitten nog meer voordelen aan, bijvoorbeeld dat er bij een slechte handfunctie of slecht zicht geen thuiszorg nodig is om je te scheren. Wel zijn er 5 tot 7 behandelingen van een minuut of 10 voor nodig. De groeicyclus van het haar bestaat uit drie fases: de groei-, de rust- en de regressiefase. Alleen de haren in de groeifase zijn gevoelig voor het laserlicht en daarom worden de behandelingen herhaald met tussenpozen van 4 tot 8 weken. Het vernietigde haar blijft definitief weg.
Donkere haren
Mensen met een lichte huidskleur en donker haar zijn het meest geschikt voor deze behandeling, want met name dikke donkere haren zijn gevoelig voor de laser. Bij mensen met een donkere huidskleur kan de behandeling invloed hebben op het pigment van de huid. Blond, rood en grijs haar is niet geschikt omdat dit haar te weinig pigment bevat en daardoor niet gevoelig is voor een laserbehandeling. De behandelingen zijn nagenoeg pijnloos; de laser geeft warmte af die voelt alsof je af en toe een elastiekje tegen de huid aan krijgt. Hoe dikker de haar, hoe harder de prik.
Kosten
Na de behandeling wordt de plek gekoeld met een coolpack. De conditie van de huid rondom de stoma ondervindt geen nadelige invloed van de laserbehandeling. Door veel verzekeraars worden de behandelingen (nog) niet vergoedt. Per behandeling moet je ongeveer op 225 euro rekenen. De resultaten van de onderzoeken zijn veelbelovend, maar er moet nog meer onderzoek worden gedaan.
Lees de ervaring van een stomadrager met permanente laserontharing
Lees de ervaringen van stomadragers met de verzorging van hun stoma
Bij het onderwerp laserbehandeling mede gebruik gemaakt van de Vooruitgang van De Nederlandse Stomavereniging.