Hoe zit het met de ontlasting en urine dat uit de stoma's komt?
Met een stoma heb je geen controle over je ontlasting of urine, je verliest de willekeurige controle over je darmen (bij een colostoma en ileostoma) en de urine (bij een urostoma). Eigenlijk ben je incontinent. Vandaar ook dat je een zakje nodig hebt om dit in op te vangen.
Samenstelling
De samenstelling van de ontlasting die uit de stoma komt is afhankelijk van waar de stoma op de darm is aangelegd.
- Colostoma ~ hoe groter het deel van de dikke darm dat nog aanwezig is, hoe dikker de ontlasting. Bij een colostoma waarbij een groter deel van de dikke darm is weggenomen, wordt de voedselbrij minder goed ingedikt. Er ontbreekt dan een schakel in het spijsverteringsproces, namelijk de dikke darm die normaliter het vocht uit de ontlasting onttrekt.
- Ileostoma ~ De gehele dikke darm ontbreekt waardoor de ontlasting helemaal niet meer wordt ingedikt, het is vaak papachtig van samenstelling. De ontlasting komt de hele dag door en ook 's nachts uit de stoma, vaak in een vloeibare vorm (waterdun) maar het kan gedurende de dag ook veranderen van dikte door bijvoorbeeld je voeding.
- Urostoma ~ de urine druppelt continu uit de stoma en ziet er helder lichtgeel uit. Ook zitten er witte vlokjes in, als gevolg van de afscheiding van het stukje dunne darm waarmee de urostoma is aangelegd.
(Bron afbeelding onder: ConvaTec)
Slijm
Bij mensen met een rectumstomp of een dubbelloops ileostoma gaat de dikke darm/ endeldarm, ook buiten werking gesteld, door met het produceren van darmslijm. Doordat er geen ontlasting meer doorheen komt wordt er zelfs meer slijm geproduceerd. De dikke darm heeft de taak ontlasting in te dikken, waardoor dit ook gebeurt met het slijm en dit bruin/ grijzige slijmproppen worden. Dit kan een gevoel van aandrang geven. Ook verandert de bacteriële samenstelling van zo’n uitgeschakeld darmdeel waardoor er ontstekingen kunnen ontstaan. Bij klachten kan het nodig zijn om de dikke darm/ de endeldarm te spoelen.