Stel: je stoma is opgeheven, je materiaal aangepast of er is iemand in je omgeving overleden. Of je nu stomadrager bent, een goed doel of een zorginstelling, als je stomamateriaal en -accessoires over hebt die niet meer gebruikt worden, is het uiterst zonde deze weg te gooien. Het materiaal is kostbaar, en vaak kan een ander dit nog heel goed gebruiken. In Roemenië, Suriname en Oekraïne bijvoorbeeld is er een ernstig tekort aan stomamateriaal. Hier in Nederland vinden we de doorzichtige zakjes of zonder zo'n zacht stofje (non-woven) al veroudert, in ontwikkelingslanden worden deze zakjes met veel enthousiasme ontvangen. Hieronder een meisje uit Indonesië met een halve kokosnoot als opvangmateriaal.
Stomamateriaal weggooien is zonde
Als stomamateriaal in de kast blijft liggen gaat de kwaliteit ervan achteruit. Materiaal ongebruikt laten liggen of vernietigen is kostbaar en zonde. Dit gebeurt nog te vaak, bijvoorbeeld als er iemand overlijdt of een stoma wordt opgeheven. Wist je dat een huidplak gemiddeld 6,50 euro kost en een stomazakje 3,50 euro? Eendelig is goedkoper dan tweedelig, een convex plak is weer duurder dan een platte plak. Wees je hiervan bewust als je materiaal weg wilt gooien. Vaak zijn andere mensen er hier of in het buitenland heel erg blij mee!
Waar kun je met je stomamateriaal terecht?
- Als de producten onbeschadigd en ongeopend zijn en het zeer recent besteld is, kun je ze terugsturen naar je leverancier. Deze teruggestuurde materialen worden verrekend met je zorgverzekeraar.
- Je kunt stomamateriaal dat te oud is of met een beschadigde verpakking soms ook terugsturen naar je leverancier. Deze materialen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor scholingen en informatievoorziening. Kijk of dat ook voor jouw leverancier geldt.
- Vraag je stomaverpleegkundige of zij behoefte heeft aan materiaal, soms kan ze dit gebruiken voor scholing. Al horen we steeds vaker geluiden dat stomaverpleegkundigen teveel voorraad krijgen en/of daar geen opslagmogelijkheid (meer) voor hebben.
- Onze aangeboden&gezocht tool. Je kunt hier stomamateriaal (tegen verzendkosten) ter beschikking stellen en uitwisselen met stomadragers en goede doelen, of op zoek gaan naar materiaal. Ook kun je stomagerelateerde producten die buiten de vergoedingen vallen te koop aanbieden, denk aan stomabanden, lijmoplossers, breukband, hoesjes etc.
- Onze bijbehorende Facebookpagina met dezelfde functies als onze bovenstaande tool.
- Kijk bij onze inzamelacties als je wilt dat je stomamateriaal, maar ook dingen als verbandmiddelen en drinkvoeding, naar landen gaat waar ze het hard nodig hebben. Je vindt andere goede doelen die ook stomamateriaal kunnen gebruiken bij bovenstaande tool en Facebookpagina.