Wat kun jij doen met overtollig stomamateriaal?
Heb jij stomamateriaal of accessoires over omdat je stoma is opgeheven, je materiaal is aangepast, of omdat een dierbare is overleden? Of je nu stomadrager bent, een zorginstelling of een goed doel vertegenwoordigt: het is zonde om ongebruikt materiaal weg te gooien. Zelfs met een tweedehands breukband, badkleding of stomahoesje kun je een ander ontzettend blij maken!
Stomamateriaal weggooien is zonde
Stomamateriaal is kostbaar en kan levens veranderen, zowel hier als in het buitenland. In landen zoals Indonesië, Oekraïne en Suriname is er een groot tekort aan stomamateriaal. Waar wij doorzichtige zakjes of zakjes zonder zachte non-woven laag verouderd vinden, worden deze daar met open armen ontvangen. In sommige landen gebruiken mensen zelfs halve kokosnoten als opvangmateriaal bij gebrek aan beter. Daar moet je toch niet aan denken!
Ook dichter bij huis, in Nederland en België, is er behoefte aan stomamateriaal. Bijvoorbeeld de producten die buiten de vergoedingen vallen.
Wist je dat:
- Een huidplak gemiddeld €6,50 kost en een stomazakje €3,50?
- Ongebruikte materialen nog te vaak worden vernietigd of ongebruikt in kasten blijven liggen?
Dat is zonde, want de kwaliteit van stomamateriaal gaat achteruit als het te lang blijft liggen. Wees je bewust van de waarde van deze materialen en bedenk hoe je anderen hiermee kunt helpen! En deel ons initiatief vooral met anderen!
Waar kun je met je stomamateriaal terecht?
- Terugsturen naar je leverancier:
- Is het materiaal onbeschadigd, ongeopend en zeer recent besteld? Je kunt het meestal terugsturen naar je leverancier. De waarde wordt dan verrekend met je zorgverzekeraar.
- Oudere of beschadigde materialen kun je soms ook terugsturen. Deze worden vaak gebruikt voor scholing en informatievoorziening. Kijk of dat ook voor jouw leverancier geldt. Er zijn ook bedrijven die het materiaal dan vernietigen!
- Je stomaverpleegkundige:
- Vraag of hij/zij materialen kan gebruiken voor bijvoorbeeld scholing. Let wel: veel verpleegkundigen hebben inmiddels te veel voorraad of geen opslagruimte (meer). Soms hebben zij een goed doel waaraan ze het schenken.
- Onze Stomaatje Marktplaats.
- Op onze Marktplaats kun je stomamateriaal en accessoires aanbieden of overnemen met andere stomadragers en goede doelen (binnen de vergoedingen, vaak tegen verzendkosten).
- Je kunt stomagerelateerde producten kopen of verkopen (buiten de vergoedingen). Zoals stomabanden, lijmoplossers, breukbanden en hoesjes.
- Onze Facebookgroep
- Bied aan en zoek stomamateriaal en accessoires met dezelfde functies als onze Stomaatje Marktplaats.
- Onze inzamelacties
- Doneer je stomamateriaal, verbandmiddelen of drinkvoeding aan onze inzamelacties voor landen waar deze middelen hard nodig zijn.