logo stomaatje alles over stomas

    Vraag het ChatGPT 

StomaSupport

Oktober 2022

Op Nursing.nl kwam voorbij (zie onderaan de pagina) dat het vroeger werd geadviseerd om de huidplak vóór het aanbrengen te verwarmen, maar dat dit geen meerwaarde heeft als het materiaal op kamertemperatuur wordt bewaard. Door de plak na aanbrengen 1 minuut te verwarmen, hecht de plak wel beter.

Lees verder

Verwarmen vóór het aanbrengen van de plak op de huid zou dus geen nut hebben en is een achterhaald advies van vroeger. Hoe denken de stomadragers daar zelf over? Vinden zij wel dat dit werkt, of doen ze deze handeling daardoor niet meer?

 

Poll

Op onze besloten Facebookgroep hebben we een vraag uitgezet. In totaal hebben 479 stomadragers (van de toen 2500 leden van de groep) de poll ingevuld.

Meer dan de helft (ruim 56%) van de stomadragers die de poll heeft ingevuld gaf aan de huidplak wél voor te verwarmen en vinden dat dit wel degelijk een toegevoegde waarde heeft.

  •  Bijna de helft (231 stomadragers) verwarmt de plak voor met hun eigen lichaam. Bijvoorbeeld door het tussen de kleding te stoppen, onder de oksel te houden, er bovenop te gaan zitten of tussen de handen te wrijven.
  •  21 stomadragers gaven aan de föhn of een ander verwarmingselement te gebruiken om de huidplak voor te verwarmen.
  •  Sommige verwarmen niet de plak maar de huid zelf voor met de föhn.
  •  9 stomadragers verwarmen op een andere wijze dan aangegeven hun plak, bijvoorbeeld door deze onder een zak warm water te leggen of in een washandje te doen en daar een bakje heet water op te zetten.
  •  8 stomadragers gaven aan de huidplak op de verwarming te leggen
  •  en 1 stomadrager gaf aan een echte plakverwarmer te gebruiken.

206 stomadragers gaven aan de plak niet voor het opplakken te verwarmen maar pas daarna, zoals ook het advies is. Dit doen ze door de plaat goed aan te drukken of wrijven. Als zij de plak opgeplakt hebben houden ze hun handen enkele seconden op de plak zodat hij hecht door de warmte van hun hand.

 

Waarom doen veel stomadragers dit dan nog?

Indien de plak voorverwarmen geen toegevoegde waarde heeft, waarom doen toch zoveel stomadragers dit nog, meer dan de helft? En ook mensen die net een stoma hebben? Wordt het toch nog geadviseerd door de stomaverpleegkundigen?

 

Ervaringsdeskundigen

Uiteindelijk weten de ervaringsdeskundigen zelf het beste wat wel en niet werkt. We vinden het alleen wel verwarrend dat de richtlijnen zoveel verschillen met wat de stomadragers zelf ervaren.

Als ik (Eliene) al kijk naar mijn eigen ervaringen verwarm ook ik de plak voor. Als ik bezig ben met de verzorging van mijn stoma stop ik de harde convex huidplak tussen mijn broek tegen de buik. De plak is hierdoor veel soepeler en daardoor gemakkelijker aan te brengen, zeker met een niet gladde buik. En uit de poll blijkt dat vele stomadragers dit met me eens zijn.

 

Wat denkt de stomaverpleegkundige hiervan?

“Wat goed en interessant dat dit onderwerp is uitgezet.

Wij geven inderdaad het advies om niet meer de plak op te warmen, de thuiszorg geeft dit advies nog wel. Wel vinden wij dat voorverwarmen bij stugge huidplakken zorgt dat de plak soepeler wordt en daardoor makkelijker te bevestigen is. Echter goed aandrukken op de huid is het beste.

Het is natuurlijk prima als mensen de stomaplak iets opwarmen, maar dit mag/hoeft natuurlijk niet met een föhn, warm water of ander verwarmingselement en zeker niet met de föhn op de huid! Ook horen wij wel dat de thuiszorg de plak opwarmt in hun eigen beha of onder de oksel, dit vinden wij uiteraard onacceptabel.”

Föhnen van de huid rondom je stoma droogt je huid uit en je kunt ongemerkt je stoma verbranden, dus zeker niet doen!

 

Helaas heeft Nursing geen reactie gegeven.

 

×