logo stomaatje alles over stomas

    Vraag het ChatGPT 

StomaSupport

Anton – 69 jaar

 

Sinds begin 2009 heb ik een colostoma en twee urinestoma’s. De urineleiders zijn vanaf de nieren rechtstreeks in de buikwand genaaid omdat een eerdere poging met een stukje dunne darm was mislukt. De stoma’s heb ik gekregen omdat een behandeling voor prostaatkanker met bestraling nogal ingrijpend is uitgepakt. Daardoor zijn de prostaat, blaas, anus en een gedeelte van de endeldarm verwijderd. De prostaatkanker zelf is uiteindelijk niet volledig verdwenen. Daarvoor slik ik nu hormoonpillen.

Op dit moment kan ik als 69-jarige eigenlijk alles doen en leidt een normaal leven, met activiteiten zoals fietsen, fitness, zwemmen, vrijwilligers werk op een basisschool en scheidsrechter bij hockey. Thuis wat huishoudelijke taken en klussen.

In de afgelopen jaren heb ik veel stomamateriaal uitgeprobeerd en heb nu een situatie bereikt die voor mij heel aanvaardbaar is. Dat is ontstaan door overleg met stomaverpleegkundige, uroloog, wijkverpleging, huisarts, leverancier van de stomamaterialen en overleg met diverse product leveranciers. Als nieuwe materialen beschikbaar komen of als ik zelf tegen problemen aanloop zal ik daar weer over in overleg gaan.

 

Mijn verzorging:

Colostoma

Dat gebeurt altijd ’s ochtends. Na het opstaan wordt het materiaal van de colostoma verwijderd. De stoma kan dan ook gereinigd worden bij het douchen en eventueel wordt ontlasting vooraf uitgedrukt in het toilet. Het materiaal van de urinestoma’s blijven nog zitten omdat die bijna altijd lekken.

De eendelige ileostomazak wordt één maal per dag vervangen. Voor dit systeem is gekozen omdat ik soms last heb van gasvorming die niet door het filter verdwijnt, daarnaast leeg ik het zakje ’s avonds voor het naar bed gaan.

Voor de huid onder de stomaplak heb ik geen beschermingsmiddelen nodig. Lekkage is er nooit. In de zomer bij warm weer blijft er soms wat kleefmiddel op de huid achter. Gewoonlijk kan dat onder de douche schoongemaakt worden. De nieuwe stoma plak ik staand aan de aanrecht. Dat gebeurt daar omdat ik dan ruimte heb om alle materialen klaar te leggen. Dat werkt het meest praktische.

Urine stoma’s

Die worden ook eenmaal per dag ’s ochtends verzorgd na het douchen. Met het huidige stomazakje en het gebruik van een huidbeschermingsfilm komt lekkage zelden voor.

Voor de vervanging is nogal wat materiaal nodig:

• Stomazakjes eendelig urozak

• Stomaverzorgingsdoekjes 10x10

• Huidbeschermingsfilm Doekje

• Urine-nachtzak 2l + slang 130cm (voor ‘s nachts). Die zakken laat ik gewoon op de grond naast het bed liggen.

• Water voor op de huidverzorgingsdoekjes.

• Natuurazijn voor op een huidbeschermingsdoekje. Hiermee wordt hyperkeratose (een soort urinekristallen die zich vastzetten op de huid) van de urineopening verwijderd. 

• Alcohol 70% om de Hegar stiften (roestvrijstalen stift van 4 mm dik) te ontsmetten voor en na gebruik.

• Tubetje met zalf: Locacorten-Vioform, dit vermindert de irritatie van het wild vlees/ hyperkeratose rond de stoma openingen. 

• Zinkolie voor over het stomastompje (bewaart in de koelkast hoef je het niet steeds om te roeren).

• Tee Tree Balsem om de stompe punt van de Hegar stift in te dopen.

• Sudo crème om geïrriteerde plekjes rond de stoma in te smeren. Hiermee oppassen omdat er lekkage door kan ontstaan.

• Toiletpapier ongeveer 10 velletjes (van een goede kwaliteit). Tussen de band van mijn onderbroek om wat urine lekkage op te vangen.

• Incidenteel: Zilvernitraat stokjes voor eenmalig gebruik. Voor het behandelen van wild vlees rond de urineopeningen.

 

Eerst worden alle materialen klaargelegd op het aanrecht en de colostoma voorzien van een nieuwe ileozak, nadat ik daar eerst een paar druppels Dansac Nodor S in heb laten vallen voor geurverdrijving.

Dan wordt onder beide urinestoma’s in de band van de onderbroek toiletpapier dubbelgevouwen aangebracht. Dat is gewoonlijk voldoende om wat lekkage op te vangen. De linker zak wordt verwijderd:

• De huid eronder wordt met een stomaverzorgingsdoekje schoongemaakt.

• Het stomastompje (wild vlees/ hyperkeratose) met een doekje ingewreven met natuurazijn.

• Het stomastompje ingesmeerd met een dun laagje Locarten-Vioform.

• De stompe punt van de Hegar stift wordt in de Tee Tree balsem gedoopt. Dat heeft een glijmiddel- en genezend effect. Vervolgens ingebracht in de stomaopening om dichtgroeien te voorkomen. Dat is altijd pijnlijk trouwens.

• Daarna dezelfde procedure bij de rechter stoma.

• Links gaat dan de stift eruit en wordt over het stompje zinkolie aangebracht ter bescherming van de huid. Eventueel wordt op een geïrriteerd plekje van de huid wat Sudo crème gesmeerd. Dat geeft het grootste risico op lekkage als het over een te groot oppervlak gebeurt.

• De stomazak wordt geplakt.

• Daarna volgt rechts dezelfde procedure.

 

Alle afval wordt verzameld in een 10 liter afvalzakje met handvatjes en direct na de vervanging weggegooid in de vuilnisbak. Alle materiaal voor dagelijks gebruik zit in een plastic bak van ongeveer 25 liter. In de garage ligt de rest van de voorraad die steeds voor 2 maanden besteld wordt. In de auto en in mijn sporttas zit een toilettasje met reservemateriaal en kleding voor het geval ik met lekkage te maken krijg. Dat is het laatste jaar gelukkig nauwelijks gebeurd."

×