logo stomaatje alles over stomas

    Vraag het ChatGPT 

StomaSupport

Antje – 61 jaar - 2 jaar een ileostoma door STC (inmiddels opgeheven)

 

"Ik had al jaren periodes van steeds frequenter voorkomende darmklachten: obstipatie afgewisseld met diarree. Dacht altijd aan PDS maar achteraf waarschijnlijk diverticulitis. Voorjaar 2014 werd ik erg ziek met koortsaanvallen en buikpijn. In juni kreeg ik een opname in het ziekenhuis voor twee weken. Ik was een dag thuis en drie dagen later in juli 2014 werd ik met spoed geopereerd vanwege een ernstige dikke darm ontsteking (sigmoïd) en een (goedaardig) abces in mijn bekkenbodem. Het slagveld van een groot gebied bestaand uit geïnfecteerd, fibrotisch weefsel overziend door de artsen, werd tijdens de operatie besloten om alleen een dikkedarmstoma aan te leggen en de buik rust te geven met behulp van antibiotica. En voor wat betreft mijzelf om ook weer op krachten te komen voor de gecompliceerde vervolgoperatie een half jaar later.

Naast de heerlijke rust die terugkeerde ín mijn buik was er ook het best lastige gegeven van een zakje óp mijn buik, waar nu mijn ontlasting in stroomde. Te pas en te onpas en soms ernaast (met name in het begin), het goed leren aanbrengen, stoma reinigen, je ongelukkig voelen (bang dat ze je ruiken of je je ergens moeten verschonen en wat doe je dan met het zakje met inhoud?), de juiste kleding om je zekerheid te verschaffen etc. Al vrij snel, misschien 1,5 maand later, na het besef dat ik gewoon nog leefde en wel zonder pijn (hoe chill is dat!) merkte ik dat ik handiger werd in het omgaan met mijn stoma en zekerder werd, vooral buitenshuis. Ik had een eendelig zakjessysteem en dat werkte. Acceptatie volgde.

Februari 2015 de vervolgoperatie; twee buikchirurgen, gynaecoloog, uroloog , 5 liter bloed en 6 uren later ontwaakte ik op IC. Zieke stuk dikke darm was verwijderd evenals aangetaste organen als eierstok, blinde darm, stukje dunne darm… 1,5 week daarna nog een operatie wegens ontsteking van de wond.

Juli 2015 de hersteloperatie. Weer terug naar ‘normaal’ poepen. De darmen blijven kwetsbaar. Frequent moeten ontlasten (1x per3 uur) met veel aandrang bleef een dingetje. Veel moeheid. Ook mijn buik met littekens was opgezet en hard. Stoelgang en alles erom toe beheerste veel mijn dagelijks functioneren. Naast de voedingssupplementen waaronder colostrum (darmwerking, immuunsysteem, spierkracht) en probiotica, kwam ik ook in december 2016 via advies van mijn masseuse terecht bij oedeemtherapie volgens fascia, gegeven door een fysiotherapeute. Aanvankelijke was ik scepsis maar al na de eerste keer verrast door het resultaat. Een gevoel van rust in mijn buik, ook ’s nachts. De darmstress is gezakt en ik heb minder aandrang. Hoewel nog steeds frequent ontlasting is deze qua consistentie steviger. Ook psychisch ben ik er niet meer zo mee bezig. Na zeven behandelingen stel ik vast dat ik meer energie heb, mij frisser voel, steviger in mijzelf en fitter. En de littekens zowel stoma als operatie, zijn veel zachter, soepeler. De hele buik is soepeler, minder spanning, ademt meer mee. Algehele opleving kan ik wel stellen.

De fascia techniek is gericht op het losmaken van verklevingen in de huidlagen en littekenweefsel, ontstaan door operaties of bestraling. Door het losmaken wordt de doorbloeding verbeterd, lymfesysteem geactiveerd tot het loslaten van afvalstoffen etc. Mijn fysiotherapeute behandelt ook veel stomadragers. Het valt onder fysiotherapie en wordt vergoed.

Door mijn positieve ervaring vind ik dat deze fysieke aanpak echt meer aandacht verdient van onder andere stomaverpleegkundigen, chirurgen en (huis)artsen. Het gaat om littekenweefsel en verklevingen dat na welke operatie in welk gebied dan ook ontstaat en klachten kan geven.

Gedurende mijn proces had ik veel behoefte aan ervaringen van andere mensen en dit heb ik gelukkig bij ‘Stomaatje’ gevonden. Het heeft mij geïnspireerd mij te verzoenen met mijn ‘lot’. Diep onder de indruk ben ik door de verhalen en de moed van vaak jonge mensen met hun heftige, complexe ziekteprocessen/operaties. Ingrijpend voor hun leven en beperkingen die ze hierin hebben te accepteren. Respect."

 

×