"Door ernstige obstipatie kon ik niet meer uit mezelf naar het toilet. Toen ook laxeermiddelen niet meer hielpen ben ik op zoek gegaan naar een andere noodoplossing om de periode tot een echte oplossing te overbruggen. Ik kwam uiteindelijk uit bij het spoelen van mijn dikke darm. Aangezien ik thuis niet erg ver in de darm kwam, heb ik aanvullend (naast elke dag thuis) elke week mijn darm laten spoelen in een kliniek. Het luchtte mij enorm op; ik kon weer wat eten, vergiftigde mezelf minder doordat de ontlasting steeds werd verwijderd en kreeg meer energie. Al kosten de spoelingen me ook wel enorm veel energie. Maar voor mij was het een tijdelijke oplossing waardoor het weer leefbaar werd.
Hoe het werkt
Hoe werkt zo'n spoeling nu in de praktijk? Ter voorbereiding is het raadzaam om van tevoren licht te laxeren met bijvoorbeeld bitterzout of stoelgangthee van Kneipp om het effect van de darmreiniging te bevorderen. Het is niet nodig om nuchter te zijn. Wel is het raadzaam om de dagen voor de behandeling over te stappen op een licht dieet, dit maakt de behandeling aangenamer en minder zwaar. Ook voor de behandeling niet te veel drinken en vlak voor de behandeling plassen is verstandig. Tijdens de behandeling lig je op een behandeltafel met een laken over je onderlichaam. Je mag je bovenkleding en sokken aanhouden. Vaak wordt er ook een warme kruik onder je voeten gelegd.
Canule
Er wordt een kleine canule (buisje) in de anus gebracht. Hieraan zitten een afvoer- en een aanvoerslang bevestigd die weer in verbinding staan met het darmspoelapparaat. De ene buis voert warm water aan en de andere voert water, slijm, ontlasting en afvalstoffen af. De afvoerslang is aangesloten op een glazen buis, waardoor te zien is wat er wegspoelt naar de riolering. Doordat het systeem helemaal gesloten is, heb je geen last van onaangename geurtjes. (Bron afbeelding rechts: Folder van M.R. Hoeksema te Utrecht)
Vullingsdruk
Er stroomt warm water de dikke darm in totdat er een bepaalde vullingsdruk is bereikt, je mag ook zelf aangeven wanneer je het genoeg vindt. Daarna wordt in het apparaat de afvoer opengedraaid en kan het spoelwater samen met de afvalstoffen wegstromen. Deze procedure van in- en uitlopen zal een aantal keren worden herhaald, waarbij er iedere keer een hoger deel van de darm wordt bereikt, tot de overgang van dunne naar dikke darm. Door de darm te vullen met warm water openen de darmplooien zich en wordt de spierwand van de dikke darm gemasseerd, waardoor de natuurlijke darmfunctie wordt geactiveerd. Hierbij worden er verteringsresten losgeweekt en weggespoeld die zich met de jaren hebben vastgezet in de dikke darm. Dit is zichtbaar als korstjes, steentjes en teerachtig materiaal ('slakken').
Ontspannen
Tijdens de spoeling zal een verpleegkundige of ervaren natuurgeneeskundige je buik masseren, wat het losmaken van de aangekoekte ontlasting en slijmresten tussen de plooien bevordert en het uitstromen van het water ondersteunt. Het voordeel van een begeleide spoeling is dat het lichaam in liggende houding maximaal de kans krijgt zich te ontspannen.
Niet pijnlijk
De behandeling duurt 3 kwartier tot een uur. De spoeling wordt meestal niet als pijnlijk ervaren, vaak ervaart de dikke darm het warme water zelfs als zeer plezierig. Na het spoelen mag je naar het toilet om het resterende water kwijt te raken en daarna krijg je vaak een kopje thee of bouillon om even tot rust te komen. Doordat de darmen leeg zijn duurt het meestal een paar dagen voordat er weer een normaal ontlastingspatroon is. Na de behandeling hebben veel mensen een opgelucht en schoon gevoel. Toch zijn reinigingsreacties de eerste dagen na de spoeling gebruikelijk (hoofdpijn, moe e.d.), houdt hier dus rekening mee!"