In feb 2015 constateerde de chirurg in het ziekenhuis in Assen dat ik een vrij grote tumor in mijn darm had. Deze zat vlak boven de anus. Hierna volgde er een periode van onderzoeken. Er waren geen verdere uitzaaiingen, dus ik kon behandeld worden.
In maart volgde er een kuur van 6 week met chemopillen en bestraling in Groningen. Daarna was er een rustperiode van twee maand zodat de tumor kon slinken.
De operatie vond plaats in de eerste week van augustus 2015. De tumor kon goed verwijderd worden, maar ik hield er wel een blijvende colostoma aan over. Bij het ontslaggesprek vertelde de chirurg dat hij een voorstander van spoelen was en dat we daar in een later stadium nog over zouden doorpraten.
De eerste weken thuis had ik begeleiding van een stomaverpleegkundige van Icare die mij hielp met de ring op maat knippen, het bevestigen van het zakje en de wondverzorging van de billen.
De zakjes bevestigen hadden mijn vrouw en ik al snel onder controle. De stoma verandert de eerste weken van grootte, maar daar redden we ons ook al snel mee. We kregen veel steun bij de wondverzorging, vooral toen de hechtingen eruit gehaald werden. Dat de kringspier helemaal verwijdert zou worden en de billen aan elkaar genaaid, was in de voorgesprekken toch niet helemaal duidelijk naar voren gekomen.
De eerste zes weken moet je rustig aan doen en kun je niet rechtop zitten. Omdat ik verder geen pijn had, had ik al gauw de neiging om te enthousiast bezig te gaan, maar ik werd van alle kanten gewaarschuwd dat ik nog steeds patiënt was en dat bij overbelasting een grote kans op een breuk is ….en op complicaties zit je helemaal niet te wachten.
Na zes weken kon ik me alweer aardig redden. Ik kon weer autorijden, kleine stukjes op de fiets en ik ging weer naar fitness (alles met mate).
Tien week na de operatie had ik een gesprek met de chirurg, die voorstelde om te gaan spoelen, want dat had veel voordelen (de zakjes verwisselen kost je maar 5-10 min per keer en als het spoelen het nog makkelijker zou maken......ik zag het wel zitten).
Van het ziekenhuis kreeg ik een pomp mee en een korte uitleg, met de nadruk om in het begin rustig aan te beginnen. Ik had gehoopt dat we het spoelen in het ziekenhuis zouden oefenen, maar dat zat er niet in.
De eerste keer thuis spoelen viel me zwaar tegen. Ik gebruikte 500ml water op lichaamstemperatuur, maar er stroomde meer water langs, dan dat er naar binnen liep en binnen de kortste keren zat alles onder de rommel. Bovendien had ik geen idee hoeveel water in de darmen gekomen was.
De tweede dag een liter water geprobeerd, maar weer een knoeiboel. Ik was hier niet blij mee maar na een week doorzetten ging het wel iets beter.
Daarna kreeg ik een hangzak waar een propellertje op zit. Als de conus niet goed zit dan draait deze niet, maar mors je ook niet. Door het veranderen van de stand van de conus zie je precies wanneer het water naar binnen stroomt. Dit werkt veel relaxter en was een grote verbetering.
Ik spoel nu 5 weken met de hangzak en ben hier redelijk tevreden over. Het nadeel van spoelen is dat er veel tijd in gaat zitten (voorbereiden, 5 min water naar binnen laten stromen, 30 min alles eruit laten stromen, douchen en opruimen, al met al ben je een uur kwijt).
Het voordeel is dat je altijd een leeg, schoon zakje op je buik hebt hangen. Zou de plakrand los gaan dan ruik je niets en het geeft een veel veiliger gevoel.
Spoelen neemt veel meer tijd, maar ik ga hier voorlopig wel mee door. De pomp laat ik nog in de kast staan want de hangzak bevalt me goed. Ik spoel meestal 's middags en gebruik ongeveer anderhalf tot twee liter water, waarvan er dus ook een gedeelte gemorst wordt.
Ik ben nog niet zo heel lang bezig, dus als je op- of aanmerkingen hebt, laat het me weten dan kan ik daar ook weer van leren.