“Kind wil niet poepen”
Esther (55 jaar): chait door slow transit colon Ik heb al vanaf mijn geboorte last van obstipatie. Toen ik nog klein was, werd er tegen mijn moeder gezegd dat het tussen mijn oren zat: “kind wil niet poepen”. Ik kreeg op jonge leeftijd al laxeermiddelen. Op mijn 40ste (2008) waren de klachten zo hevig dat ik een aantal dagen opgenomen ben geweest. Tijdens deze opname zijn er veel onderzoeken gedaan en heb ik eindelijk een diagnose gekregen: STC oftewel Slow Transit Colon. De artsen hebben toen meteen een colostoma met mij besproken en ik heb aangegeven dat ik hier over wilde nadenken.
Experiment met sacrale neurostimulator
Tijdens het nadenken over de colostoma nam het ziekenhuis contact met me op. Ze vroegen of ik wilde meedoen aan een experiment met een sacrale neurostimulator. Natuurlijk ben ik voor het experiment gegaan en hetzelfde jaar nog werd de neurostimulator bij mij geplaatst. Vanaf dat moment begon mijn leven weer. Ik hoefde niet meer te laxeren en ik had veel minder buikklachten.
De chait
Helaas is het keurmerk voor de neurostimulator aangepast. Hierdoor is het voor STC-patiënten niet meer mogelijk om een sacrale neurostimulator te krijgen. Ik had inmiddels mijn tweede neurostimulator al, dus toen de batterij daarvan leeg ging, stelde mijn MDL-arts de chait-katheter (spoelstoma) voor. We hebben het ook weer even over een colostoma gehad, maar de chait is een "simpele" oplossing. Daarom hebben we in eerste instantie besloten om hiervoor te gaan. Ik wilde dit een kans geven. Een chait is een silicone slangetje van 12 cm dat via de buik aan het begin van de dikke darm wordt geplaatst. Het zit rechts onder mijn ribben. Op mijn buik heb ik een siliconen klepje dat open en dicht kan. Dit noem ik mijn Bellybutton. Met de chait voer je dagelijks antegraad (met de stroom mee) een dikke darmspoeling uit. Je gebruikt hiervoor een spoelpomp die je aansluit op de chait-katheter. Voor het spoelen open ik het klepje, breng de adapter aan en sluit deze aan op de spoelpomp. Na het spoelen sluit ik het klepje weer en plak ik er een stomapleister op. Eronder plak ik een beschermpleister om mijn huid te beschermen. Met het spoelen ben ik iedere ochtend ongeveer drie kwartier bezig. Het advies is om ’s ochtends te spoelen omdat dan de darmen het beste op het spoelen reageren.
Informatie en opname
Ik had wel informatie gekregen via het ziekenhuis, maar ik wilde meer weten. Alleen was er weinig te vinden. Omdat ik toch meer info wilde, ben ik lid geworden van de Facebookgroep Stomaatje. In deze groep heb ik lotgenoten met een chait-katheter gevonden. En vanuit het ziekenhuis werd en word ik begeleid door een hele vriendelijke en meedenkende stomaverpleegkundige. De ingreep zelf vond ik wel tegenvallen. De eerste dagen heb ik als zeer pijnlijk ervaren. De plaatsing van de chait-katheter gebeurt onder narcose. Eerst wordt de dikke darm met hechtingen vastgezet aan de buikwand, daarna wordt de chait-katheter door de buik heen in de darm geplaatst. Ik hoefde niet lang in het ziekenhuis te blijven. Twee dagen na de ingreep mocht ik het ziekenhuis verlaten, met een berg pijnstilling en antibiotica.
De draad weer oppakken
Mentaal heb ik het er moeilijk mee gehad dat ik de chait-katheter kreeg. Zeker omdat ik 15 jaar ‘verwend’ ben geweest met de sacrale neurostimulator. Ik heb nu mezelf opgelegd om niet meer naar het verleden te kijken, maar de draad op te pakken en op de huidige manier verder te gaan. Dit helpt enorm en ik begin steeds meer vertrouwd te worden met deze manier van ontlasten. Ik ben wel blij dat deze techniek mijn darmproblemen heeft opgelost. Ik spoel mijn darmen en verder hoef ik nergens op te letten en ik hoef geen medicijnen te gebruiken. Wel ben ik er inmiddels achter dat sommige voeding het spoelen bemoeilijkt. Bij mij is dat onder andere donkerbruin brood, peulvruchten en bonen. Ik ben er heel open over naar anderen toe. Ik vind dat er geen schaamte moet zijn bij welke beperking dan ook, dus ook niet bij darmproblemen. Mijn omgeving is gelukkig ook geïnteresseerd en iedereen reageert positief. Ik merk wel dat er maar weinig mensen zijn die deze techniek kennen. Wie meer informatie zoekt, kan het beste informatie vinden via de websites van ziekenhuizen.
Op onze website vind je hier meer informatie over een Chait