logo stomaatje alles over stomas

 

 

Spanje, ik kom eraan!

Elvira, 40 jaar, ileostoma door de ziekte van Crohn: Ik heb begin 2020, vlak voor corona, een ileostoma gekregen. Emigreren is altijd een wens van ons geweest. Op 18 juli 2022 ben ik samen met mijn partner geëmigreerd naar Spanje. De aanzet om het nu te doen waren muren waar ik tegenop liep in de Nederlandse gezondheidszorg.

 

Aanloop

In Nederland ben ik incorrect geopereerd aan een parastomale hernia en bleef ik heel veel klachten houden. Ik ben bij vele ziekenhuizen in Nederland geweest met de vraag of ze me opnieuw wilden en konden opereren. Het antwoord was nee. Men verwachtte de situatie erger te maken wanneer ze zouden opereren. Voor mij was dat geen oplossing omdat ik door de hernia zoveel klachten heb. Daarom ben ik me gaan oriënteren waar ze me wel zouden kunnen helpen.

 

Mogelijkheden

In Spanje leek dit te kunnen. Daarnaast heeft Spanje een droog klimaat met lage luchtvochtigheid, zodat ook mijn reumatische klachten minder aandacht vragen. Ook een woonlocatie nabij een ziekenhuis stond op mijn verlanglijst.

 

Vertrekpunt

Ter voorbereiding ben ik eerst heel veel informatie gaan zoeken. Ik heb veel kunnen vinden op internet en sociale media. Er zijn veel internetpagina’s die informatie geven over kwaliteit van zorg in verschillende landen. En pagina’s waar je alles kunt vinden over emigratie. Op sociale media vind je pagina’s waarop Nederlanders en Vlamingen hun vragen en ervaringen plaatsen over hun emigratie.

 

Verkocht

We hebben ons huis verkocht. Dit ging gemakkelijk met de goede markt en lage rente die er was. We hebben ook onze meubels verkocht, want koop- en huurhuizen in Spanje zijn vaak al gemeubileerd. Onze auto was te klein, dus die hebben we ingeruild voor een grote auto, zodat onze 5 honden ook mee konden.

 

Papierwinkel

Paspoorten, rijbewijzen en identiteitskaarten hebben we verlengd. Abonnementen zoals tv, internet en dergelijke hebben we opgezegd. We hebben een tijdelijk postadres geregeld via de gemeente. En verder alle bedrijven en instanties geïnformeerd over de emigratie.

 

Medisch

Ik heb mijn huisarts mijn medisch dossier op usb stick laten zetten. Bij mijn stomaleverancier heb ik een voorraad van een half jaar besteld om in Spanje de tijd te hebben om uit te kunnen vinden hoe stomamateriaal bestellen daar werkt.

 

Bepakt en bezakt

We hebben een verhuisbedrijf geregeld om de inboedel naar Spanje te brengen. Ook hebben we een aanhanger gekocht om de eerste spullen die we direct nodig zouden hebben, mee te kunnen nemen. Denk bijvoorbeeld aan de voorraad stomamateriaal voor een half jaar, kleding, hondenspullen, enzovoorts.

 

Voorbereiding is de key

Ik zal vast wel dingen vergeten zijn te noemen die we hebben moesten regelen. Het was dan ook veel werk. We hebben hier een jaar voor uitgetrokken. Behalve dat het veel werk is verliep het eigenlijk best soepel, op één ding na: het huis.

 

Praktische uitdaging

We moesten In Spanje een huurhuis zien te vinden waar we welkom waren met 5 honden. Wanneer we een huurhuis zouden vinden, konden we vanuit daar koopwoningen gaan bezichtigen. Maar dat viel niet mee. Een vakantiewoning kun je maar kort huren en er worden zelden honden geaccepteerd. Laat staan vijf stuks. Langetermijnverhuur kan volgens de Spaanse wetgeving alleen wanneer je een huis huurt voor minimaal een jaar. Dat vonden wij zonde van het geld. We wilden zo snel mogelijk ons eigen paleisje vinden.

 

Sociale media antwoordt

Dus ik heb een paar keer een oproep gedaan in de emigratie-Facebookgroepen. Daar kwam een waanzinnig lieve reactie op. Een echtpaar had pas hun vakantiewoning opgeknapt en we mochten dit van hun huren voor een zeer schappelijke prijs. Ik kreeg foto’s te zien en het was een plaatje. Het zag eruit als een woning uit een woonmagazine, zo mooi gestyled. Dit echtpaar bleek in Nederland maar op 20 minuten afstand van ons te wonen. Al snel volgde er een kennismaking. Dit klikte ontzettend goed, ook met onze honden. En zo hebben we in Spanje 3 maanden fijn kunnen huren voordat we zelf ons eigen huis kochten.

 

Het vertrek

De dag voor ons vertrek kwam het verhuisbedrijf de inboedel ophalen. Wij sliepen op luchtbedden die laatste nacht, alles was ingepakt. De dag van vertrek hebben we de nieuwe bewoners van ons huis de laatste keuring laten doen en hebben we allemaal getekend bij de notaris.
Daarna snel naar huis. Spullen in de aanhanger doen en de honden de auto in. Onze buren van het plein waar we aan woonden hebben ons uitgezwaaid.

 

Op pad

Onderweg naar Spanje hebben we meerdere stops gemaakt voor de honden en onszelf, maar we zijn wel in 1 keer doorgereden. Ieder landenbord moest even op de foto en mooie steden of natuurgebieden ook, om mensen uit Nederland op de hoogte te houden van de reis.

 

 

Verschil verzekering gezondheidszorg

In Nederland kies je zelf je zorgverzekeringsmaatschappij. In Spanje heeft iedereen een standaard zorgverzekering via de overheid. Wel kun je jezelf in Spanje particulier bijverzekeren.

 

Verschil keuze hulp

In Nederland kies je zelf je ziekenhuis uit waar je geholpen wilt worden. In Spanje hangt het af van de plaats waar je woont. Alle mensen uit een bepaald dorp, een bepaalde plaats, moeten naar het ziekenhuis dat daarvoor staat aangewezen. Alleen wanneer je particulier bijverzekerd bent kun je zelf kiezen. Wanneer je een particuliere verzekering afsluit, worden bij de meeste zorgverzekeraars de al bestaande ziekten de eerste vijf jaar niet vergoed.

 

Baja

Als je ziek bent en daardoor niet kunt werken, moet je naar de huisarts om een Baja te halen. Dit is een schriftelijke verklaring van de huisarts dat je ziek bent met de verwachting over de duur van de ziekte. Deze Baja moet je aan je werkgever laten zien.

 

Afspraak maken

Om een afspraak te kunnen maken in het ziekenhuis kun je niet bellen of mailen. Je moet zelf naar het ziekenhuis toe om de afspraak te maken.

 

Stomazorg

In Spanje hebben ze net als in Nederland stomaverpleegkundigen. Dit gaat allemaal vanuit het ziekenhuis. Daar maakt de stomaverpleegkundige een bestellijst voor het materiaal waarmee je naar een apotheek kunt. De apotheek bestelt het voor je en dan kun je het vaak dezelfde dag nog ophalen. Ik weet niet of ze alle in Nederland beschikbare materialen hier ook hebben. Zelf gebruik ik Coloplast, maar hier hebben ze, ondanks een fabriek, niet de nieuwste lijn. Eigenlijk best heel gek.

 

Vergoedingen

Medicijnen en/of ander medisch materiaal wordt grotendeels of helemaal vergoed via de zorgverzekering van de overheid. Dit wordt betaald uit de belastingen die ieder betaalt. Ik bestel nog steeds mijn materiaal in Nederland omdat ik er erg aan gehecht ben. Maar dat werkt erg onhandig omdat de post er hier soms weken over doet. Ik ben dus van plan om toch in de toekomst hier materiaal aan te laten meten en te bestellen.

 

Zorg van de staat

In Spanje is de gezondheidszorg nog steeds van de overheid. Wanneer ziekenhuizen goed presteren ontvangen ze ook meer subsidie. Dit bevordert de ontwikkeling van de kennis en kunde in de gezondheidszorg. Op veel medische vlakken is er in Spanje meer kennis en kunde dan in Nederland.

 

Stoma-ervaring

Ik heb hier minder hinder van reumatische klachten, en mijn stoma gedraagt zich zoals in Nederland. Spanjaarden reageren naar mijn idee net als in Nederland op het hebben van een stoma. Een stomavereniging kennen ze hier niet voor zover ik weet.

 

Cultuurdingetje

Eigenlijk is het enige waar ik echt aan moet wennen, de siësta. Dat vergeet ik nog soms wel eens. Nagenoeg alles is tijdens de siësta gesloten. Maar Nederland mis ik absoluut niet. Geen seconde dat ik spijt heb van deze emigratie.

 

Iets anders gedaan?

Op medisch gebied niet. Het enige dat we anders hadden kunnen doen, is direct internet via satelliet regelen in plaats van eerst via schotel.

 

Goede wens

Het is exact wat ik had gehoopt. We wonen heerlijk landelijk met ontzettend veel rust en ruimte. We hebben een perceel van 4000 m² met een olijfgaard, een moestuin, een kippenhok, fruitbomen, palmbomen en een groot zwembad. Bijna alle dagen heerlijk weer. De mensen zijn vriendelijk, vrijgevig en zorgen echt nog voor elkaar. De natuur is hier schitterend en de stad hebben we dichtbij.

 

 

Mooie belevenissen

We maken hier ontzettend veel mooie dingen mee, van kleine dingen tot grote dingen. Zoals de buurman die wat lekkers komt brengen, de politie die kinderen en ouders 2x per dag helpt oversteken bij school. Gezellige dorpsfeesten. Prachtige watervallen. Het wild hier in de natuur. Noem maar op. Het is een heerlijk leven hier.

 

 

Inspiratie tot hoop

Ik hoop dat mijn verhaal een inspiratie mag zijn voor mensen tegen wie gezegd wordt dat ze niet meer geopereerd kunnen worden. Geef de moed niet op en blijf kijken naar mogelijkheden zoals het buitenland, waar ze je wellicht wel kunnen helpen. En ik hoop dat mijn verhaal andere stomadragers mag inspireren die twijfelen over een emigratie.

 

Tips tot slot

Wanneer je emigreert, zorg dat je jouw medische dossier laat vertalen naar het Engels of Spaans. Met een Nederlands geschreven dossier kan een arts hier niets. Laat jezelf niet beperken door je stoma of medische zorg in Nederland. Heb je een emigratiewens? ga ervoor! Niet wachten met genieten tot morgen, want wie zegt dat die morgen komt?

 

Deel ook je ervaringen!

 

×