logo stomaatje alles over stomas

    Vraag het ChatGPT 

StomaSupport

Sjef, 64 jaar en sinds 2002 een colostoma door darmkanker.


“Ik fiets zeer regelmatig; wielrennen is mijn hoofdsport dus conditie is geen probleem. Ook op onze vakanties nemen wij de fietsen altijd mee. Toen ik besloot de fietstocht naar Santiago de Compostela te maken heb ik via diverse boeken en internet de route uitgestippeld. Er leiden vele wegen naar Santiago de Compostela maar van de hoofdroute voor fietsers zijn er drie delen beschikbaar. Deel I Nederland, Deel II Frankrijk en Deel III Spanje. De route vanuit mijn woonplaats tot Tours heb ik uitgestippeld via Google. 

Ik fiets graag en lopen gaat me te langzaam, vandaar dat ik deze manier van vakantie koos. Bijkomend voordeel is dat ik nu niet met een zware bepakking hoefde te sjouwen. Ik heb niets speciaals geregeld qua verzekeringen, ik heb een doorlopende reisverzekering dus dat was helemaal geen probleem. Van tevoren heb ik niet naar locaties gekeken waar ik terecht kon voor stomamateriaal of hulp bij eventuele gezondheidsproblemen. Natuurlijk heb ik genoeg stomamateriaal meegenomen. Wij deden deze reis met z’n vieren. Ik en een vriend op de fiets en onze vrouwen vergezelde ons met de camper. Daarom was het makkelijk voldoende materiaal mee te nemen. Die vriend van mij reed mee op de fiets en omdat hij een tijdje ziek was geweest vanwege een hernia, heb ik de hele tocht op kop gereden. Overigens was zijn hernia na de tocht helemaal verdwenen en hij heeft het fietsen weer als hobby opgenomen en een nieuwe racefiets gekocht.

Ten gevolge van Darmkanker heb ik sinds 2002 een colostoma en geen endeldarm meer. Toen ik 4 maanden na mijn operatie weer op de fiets ging zitten bleek een normaal breed zadel niet mogelijk omdat dat de bilnaad te ver uit elkaar duwt, maar met een smal racezadel was dat geen probleem. Tegen zadelpijn had ik wel een zadeldekje van Shimano meegenomen. 

Onderweg regelden we dat ik van goede sanitaire voorzieningen gebruik kon maken. Hygiëne is altijd heel belangrijk, ik moet goed douchen en zorgen dat het stomamateriaal goed zit. In de toiletten op de campings was er heel vaak een invalidentoilet en dat is natuurlijk erg prettig omdat je daar meestal ook kunt douchen. Onze vrouwen reden met de camper voorop om de volgende camping te zoeken. Er was ook nog een bevriend echtpaar meegegaan met hun eigen camper, waarvan de man hartpatiënt is en zo zochten zij dus met z’n vieren elke dag naar een geschikte camping.
 Dat was eigenlijk het moeilijkste van de reis. Vaak lag er geen camping op de route zodat we soms 40 tot 60 km om moesten fietsen. Vooral in Noord Spanje zijn campings dun gezaaid. Het zoeken van een fatsoenlijke camping leidde bij hen soms tot behoorlijk veel stress. Wij hoefden alleen maar te fietsen!

Het is belangrijk dat ik goed oplet met wat ik eet en drink. Door de vele voorafgaande reizen die ik gemaakt heb, heb ik hier ervaring mee. Wij maakten dan ook meestal in de camper zelf ons eten klaar en overnachtten ook in de camper. De weersomstandigheden op deze reis waren wisselend. Het ging van erg koud en regen, tot erg warm. Omdat ik geen medicatie gebruik hoefde ik daar geen rekening mee te houden. Mijn stoma is mijn enige hulpmiddel. Ik had wel wat last van lekkage en opbollen van het stomazakje. Dit was wel vervelend. Onderweg als ik erg bezweet was, was het namelijk soms wat moeilijk het zakje te verwijderen en een nieuw zakje was dan weer moeilijk aan te brengen.

Natuurlijk vielen er een paar dingen tegen deze vakantie met betrekking tot mijn stoma en gezondheid. Mijn huid verbrandde door de zon en soms had ik wat fietsblessures zoals een pijnlijke lies, hij was schraal en geschuurd. Dat kwam doordat de fietsbroek erg nat was, en daardoor klam werd door het extreem natte weer.

Over het algemeen ging het erg goed. Maar het is ook zo dat wanneer het een keer tegenzit, zoals bijvoorbeeld als het regent dat het giet, hard waait of wanneer we de weg kwijt waren, ik dan altijd zoiets had van; dit hoort bij een pelgrimstocht en het kan me niet schelen wanneer we waar dan ook terecht komen. In tegenstelling tot mijn fietsvriend die daar erg gedeprimeerd van kon worden en zich dan maar liet ophalen, zodat ik in mijn eentje verder fietste.

Als je fietst met bepakking zorg dan dat je vooraf weet waar je kunt overnachten. Voor Santiago-gangers zijn er onderweg wel meer mogelijkheden om te overnachten in pensions, hotels of speciale herbergen waar je met meerderen op een zaal slaapt. Campings zijn er veel minder en soms alleen in juli en augustus open. En als het erg druk is met pelgrims, vooral in Spanje, hebben lopers voorrang bij het overnachten, zodat je soms toch weer verder moet. Het is vervelend als je aan het eind van de dag wilt stoppen en er nergens een goede overnachtingsmogelijkheid is. Voor mij persoonlijk was het niet zo’n probleem om dan nog bv zo’n 50 km verderop te fietsen voor de volgende camping.

Wat ik ook mee wil geven als tip is, begin eerst met een korte fietsvakantie van bijvoorbeeld een week, waarbij je een rondje om je eigen woonplaats maakt zodat je in het geval van problemen gemakkelijk naar huis kunt. Geen overbodige luxe is het meenemen van een goede zitvlakcrème om doorschuren en ontstekingen tegen te gaan."

×