Wij vinden het als stichting erg belangrijk dat wij kloppende informatie bieden via onze website. Nu zijn er allerlei keurmerken in omloop, maar wij hebben gekozen voor een andere aanpak.
Wij hebben iedere pagina na laten kijken door een professional. Iemand die feeling heeft met het onderwerp op die betreffende pagina. Een onderwerp in zijn of haar vakgebied. Het is onze informatie en onze tekst met onze schrijfwijze, maar er is met een professionele blik naar gekeken waardoor elk klein foutje, onduidelijkheid of iets wat mist eruit is gehaald of is aangevuld (en indien er iemand nog een onjuistheid tegenkomt horen we dit natuurlijk graag!).
Deze professionals noemen wij onze ambassadeurs. Wij zijn ze zeer erkentelijk dat zij hieraan mee willen werken. Meewerken aan een goede betrouwbare website waarvan de feiten kloppen, zodat wij de goede informatie bieden aan (aanstaande) stomadragers, hun omgeving, studenten, professionals etc.
Op de pagina's die zijn nagekeken staat een beeldmerk, zodat je precies kunt zien welke pagina is nagekeken en daarbij ook door wie en met welk specialisme.
Iedere keer dat wij iets toevoegen op de website zullen we ook dit weer laten verifiëren bij de betreffende professional. En daarnaast laten wij elk jaar de professionals er weer even doorheen gaan zodat de informatie up-to-date blijft.
Seksuoloog Ellen Moeselaar
Mijn naam is Ellen Moeselaar. Ik ben jaren werkzaam geweest als HBO verpleegkundige op verschillende terreinen binnen de gezondheidszorg. In 2007 studeerde ik af als Physician Assistant Urologie aan de Hogeschool/ UMC Utrecht. Als Master Physician Assistant ben ik werkzaam binnen het medisch domein en neem ik taken over van de uroloog. In 2009 heb ik mij gespecialiseerd als seksuoloog en volgde daarvoor een post-masteropleiding aan de RINO groep in Utrecht.
Op dit moment ben ik werkzaam als Physician Assistant Urologie en als Seksuoloog in het Diaconessenhuis Leiden en heb ik een eigen seksuologie praktijk in Leiderdorp. Naast deze werkzaamheden verzorg ik zowel nationaal als internationaal lezingen en lessen voor hulpverleners en patiëntenverenigingen. Mijn aandachtsgebied is vooral gericht op erectiestoornissen en seksuele problemen die ontstaan zijn tijdens of na een ziekte. (Foto: fotograaf Marjolein Annegarn)
Nagekeken onderwerp(en):
Relatie en seksualiteit
Zwangerschap
Carola McDonald, Verpleegkundig consulent Spina Bifida & Kindercontinentie en stomazorg VUmc
Ik ben sinds 4 jaar verpleegkundig consulent voor de kindercontinentie- en kinderstomazorg in het VU medisch centrum. Daarnaast ben ik sinds 13 jaar ook spina bifida coördinator.
Nagekeken onderwerp(en):
Kinderen en baby's met een stoma
Chirurg Dr. G.L. Beets
Chirurg Dr. G.L. Beets was als waarnemend hoofd afdeling werkzaam in het Academisch Ziekenhuis Maastricht met als subspecialisme: Oncologische Chirurgie en Gastro-intestinale Chirurgie. Nu werkzaam in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis te Amsterdam
Nagekeken onderwerp(en):
Andere technieken en stoma's
Operatie
Herstel
Coach voor mensen met een chronische (darm)ziekte
Mijn naam is Margot van Zon en ik coach mensen met een chronische (darm)ziekte. Ik doe dat in mijn coachpraktijk genaamd Bekroond Leven. Als ervaringsdeskundige coach begeleid ik mensen in het leren omgaan met het hebben van een chronische (darm)ziekte. Want je loopt met je chronische ziekte tegen veel onzekerheden aan, en het is fijn om daarin begeleid te worden. In die begeleiding staat niet je ziekte centraal, maar wie jij bent als persoon en wat jij wil bereiken. Want je hoeft niet te wachten met leven tot je gezond bent.
Nagekeken onderwerp(en):
Sportarts Maarten Verschure
Maarten Verschure, sportarts en geregistreerd sportduikerarts. Werkzaam in het Alrijne Ziekenhuis Leiden afdeling sportgeneeskunde. Naast sportarts ook enthousiast sporter die het belang van bewegen voor alle mensen hoog in het vaandel heeft staan.
Nagekeken onderwerp(en):
Buikspieroefeningen
Sporten
Stomaverpleegkundige Hanita Knetsch, namens de V&VN
Mijn naam is Hanita Knetsch, ik ben 21 jaar werkzaam als stomaverpleegkundige en sinds 1 jaar als wondverpleegkundige in het Diaconessenhuis te Leiden. De stoma en wondzorg hebben altijd al mijn interesse gehad in verband met het technische gedeelte en de psychosociale begeleiding van deze patiëntencategorie. De patiënten vooraf, tijdens en na de aanleg van de stoma te mogen begeleiden zorgt dat je een vertrouwensband creëert en geeft mijn werk een zeer speciale dimensie.
Nagekeken onderwerp(en):
Wat is een stoma
Spoelen en laxeren met stoma
De stomaverpleegkundige
Alles bij "voor stomadragers" (behalve buikspieroefeningen en kinderen)
- Op reis en onderweg
- Stomazakjes
- Stomamateriaal bestellen
- Kleding
- Probleempjes
- Verzorging
Marlaine Hendriks, verpleegkundig consulent kinderchirurgie stoma- en wondzorg UMCN St. Radboud
Mijn naam is Marlaine Hendriks en ik werk vele jaren als verpleegkundig consulent kinderchirurgie voor stomazorg (darm-en gastrostoma) en wondzorg bij het UMC St. Radboud in Nijmegen. Voorheen heb ik jarenlang op de afdeling kinderchirurgie gewerkt met als aandachtsveld stoma- en wondzorg. In die tijd heb ik de opleiding tot stomaverpleegkundige afgerond en verschillende aanvullende cursussen op stoma- en wondgebied gevolgd waaronder de WCS en WCS+.
Mijn taken zijn de ouders en het oudere kind voor te bereiden en te begeleiden in de stoma- of wondzorg zowel op de poli als op de afdeling.
Samen met mijn landelijke collega's vormen we de landelijke kinderstomacommissie waar we ervaringen en kennis uit wisselen en contact onderhouden met firma's en belangenverenigingen.
Nagekeken onderwerp(en):
Kinderen en baby's met een stoma
Peggy Henselmans, werkzaam in de ouderenzorg
Mijn naam is Peggy Henselmans. Sinds 1998 ben ik werkzaam in de ouderenzorg in verschillende functies, waarvan de laatste periode als verpleegkundige. Ik heb verschillende ervaringen in mijn loopbaan opgedaan in de revalidatie, somatische en tegenwoordig Psychogeriatrische zorg.
De zorg voor dementerende ouderen is een enorm leuke uitdaging, omdat iedere dag anders is en je nooit weet hoe een dag van een cliënt eruit gaat zien.
In 2011 ben ik zelf trotse eigenaar geworden van een ileostoma en groeide ik al snel uit tot een ervaringsdeskundige waarin ik mijn cliënten kon helpen en bijstaan. Door zelf de ervaring te hebben hoe het is om een stoma te hebben, maar ook ervaring te hebben met verschillende soorten dementie, kan dat erg van pas komen om in bepaalde situaties oplossingen te bedenken. Omdat je weet welke middelen er bestaan met betrekking tot stomazorg maar ook welke hulpmiddelen van pas kunnen komen bij een bepaalde cliënt.
Natuurlijk is het steeds weer een uitdaging om passende oplossingen te bedenken, want geen enkele persoon met dementie, welke vorm dan ook is hetzelfde, maar dat is juist het leuke eraan!
Nagekeken onderwerp(en): Stoma en dementie
Verpleegkundige Michelle Honnef
Ik ben Michelle Honnef. In 2015 ben ik afgestudeerd als verpleegkundige. Na mijn afstuderen ben ik in de thuiszorg terecht gekomen en nam ik de stoma zorg vaak voor mijn rekening. Door een ernstige ontsteking van mijn dikke darm, door de ziekte van Crohn, heb ik in 2020 zelf een half jaar met een stoma rondgelopen na het verwijderen van mijn dikke darm. Aan het einde van het jaar hebben ze in het Zuyderland te Sittard een J-pouch van mijn dunne darm gemaakt. Mijn deskundigheid over stoma's en een pouch is daardoor op professioneel vlak en op persoonlijk vlak ontwikkeld.
Nagekeken onderwerp(en):
Diëtiste Eefje Huizer
Ik ben Eefje Huizer en als diëtist werkzaam in het Diaconessenhuis Leiden. Mijn aandachtsgebied is met name de zorg rondom de chirurgische patiënt. Hierdoor zie ik veel patiënten die na een operatie een tijdelijk of blijvend stoma krijgen. Mijn taak is om deze patiënten uitleg te geven over de voeding bij een stoma en adviezen te geven bij problemen met het stoma. Daarnaast zie ik veel mensen met ziekte gerelateerde ondervoeding, en adviseer ik mensen over de voeding na operaties aan maag en darmen.
Nagekeken onderwerp(en):
Voeding
Voedingslijst
MDL-arts Dr. J.D. van Bergeijk
Maag-darm-leverarts Dr. J.D. van Bergeijk werkt sinds februari 1998 in het ziekenhuis Gelderse Vallei. Hij beoefent alle gangbare diagnostische en therapeutische endoscopische onderzoeken, m.u.v. endo-echo. Binnen de vakgroep MDL-ziekten heeft hij als aandachtsgebied leverziekten, en daarnaast heeft hij bijzondere interesse in inflammatoire darmziekten, oncologische diagnostiek en dunne darmaandoeningen (dubbel ballon endoscopie). Hij heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de MDL-verpleegkundige poli (inflammatoire darmziekten en hepatitisbehandeling) en het coloncare traject voor colorectale tumoren.
Nagekeken onderwerp(en):
Spijsvertering en urinewegen
Medicijnen, vitaminen en mineralen
Spoelen en laxeren zonder stoma
Oorzaken
Onderzoeken
Doctor Bert W. van den Berg
1974 - 1982 : Opleiding geneeskunde medische universiteit Nijmegen, 1982 - 1986 : Opleiding tot internist in het Catharina ziekenhuis te Eindhoven, Gedurende deze periode een extra opleiding in maag, darm en leverziekten, 1986 -1987 : Registratie als internist en intensive care specialist in het universitair ziekenhuis te Maastricht. Vervolg opleiding in maag, darm en leverziekten, 1987 - 2010 : Internist in het Gelre ziekenhuis te Apeldoorn, Speciale belangstelling voor: maag, darm en leverziekten, Diabetes Mellitus, lifestyle ziekten en intensive care, 2010 – heden : Werkzaam in Medisch Centrum de Veluwe met als taken kwaliteits management en onderzoek naar ziekten gerelateerd aan darm problematiek.
Nagekeken onderwerp(en):
Probiotica