logo stomaatje alles over stomas

    Vraag het ChatGPT 

StomaSupport

 

Hoe het begon

We kregen een e-mail van een docent verpleegkunde op de Avans Hogeschool. Als verdieping op stomazorg vullen zij elk jaar een les in met een ervaringsdeskundige. Deze lessen zouden binnen 2 weken plaatsvinden en nu had de ervaringsdeskundige zich ineens afgemeld! Wij deden een oproep op onze social media en forum. De reacties stroomden binnen, al binnen het eerste half uur. Vele stomadragers wilden hieraan meewerken. Sommigen woonden te ver, anderen hadden andere verplichtingen, maar er bleven nog genoeg kandidaten over. Wat een enthousiasme. Terwijl er ook van je verwacht werd dat je persoonlijke dingen vertelde en je stoma liet zien.

 

De ervaringsdeskundige

Uiteindelijk heeft de docent 1 stomadrager uitgekozen en hier contact mee gezocht. De aanmeldingen worden bewaard, misschien voor de andere locatie of een volgend jaar. Inmiddels is dit een groeiende database aan stomadragers die graag eens een gastles zouden willen verzorgen. Na deze oproep volgden er al snel meer, de opleidingsinstituten wisten ons te vinden. Zo zijn we de ontbrekende schakel tussen professional en stomadrager. Wil jij graag als stomadrager een gastles verzorgen? Vul dit formulier in en je wordt toegevoegd aan onze database. Ook Belgen zijn van harte welkom!

Hier vind je een PDF met een leidraad voor een gastles, download en lees op je gemak door!

 

Ervaringsdeskundigen gezocht

Zoek je voor een niet commerciële Nederlandse of Belgische instelling een stomadrager als ervaringsdeskundige? Vul dan dit formulier in! Wij behouden ons het recht de oproep aan te passen.

Wij helpen je graag aan ervaringsdeskundigen vanuit onze grote achterban. Wij kunnen putten uit onze database met stomadragers die zich hebben opgegeven. En we kunnen aanvullend een oproep plaatsen op onze social media.

Stichting Stomaatje wordt genoemd in de les zodat de studenten later nog informatie op kunnen zoeken, en de studenten horen een andere kant van het onderwerp stoma; de ervaringen van een stomadrager in plaats van de theorie uit de boeken. Zo helpen we elkaar!

 

 

Hoe vonden ze het?

Linda mocht die betreffende gastles geven op de Avans Hogeschool, hieronder haar ervaringen:

 "Via de Facebook van Stichting Stomaatje zag ik een oproep voorbij komen van Avans Hogeschool in Breda, ze zochten mensen met een stoma die over hun persoonlijke ervaring wilden vertellen. Ik heb gereageerd en er werd voor mij gekozen. Een week voor het spreken werd ik gebeld door de Hogeschool, in dit gesprek werd me kort verteld dat ik echt vanuit mijn eigen ervaringen moest vertellen en verder niks hoefde voor te bereiden.

Op 11 november om 11 uur heb ik me gemeld aan de balie van Avans Hogeschool. Gelukkig kon ik op de parkeerplaats voor docenten parkeren, want met het openbaar vervoer reizen met mijn stoma vind ik toch nog niet zo fijn. Ik werd opgehaald door de docent die mij deze dag zou begeleiden, kreeg een kopje thee en werd direct voorgesteld aan de docent van de eerste les waar ik aanwezig zou zijn.

De eerste les was super spannend, ik wist niet goed wat ik moest verwachten. Het begon ook direct goed met een groep van ongeveer 50 verpleegkunde studenten. Gelukkig vonden ze mijn verhaal allemaal erg interessant en konden ze om mijn grapjes lachen. De hele groep heeft een uur met volledige aandacht naar me zitten luisteren. Omdat ik mijn stoma pas een jaar heb, kon ik veel vertellen over de operatie, het herstel en het wennen aan het dagelijks leven met mijn stoma. Naarmate mijn verhaal vorderde kreeg ik steeds meer vragen.

Na een uur zijn we naar een praktijklokaal gegaan waar ik de groep heb laten zien hoe ik mijn stoma verwisselde; natuurlijk begon hij zonder zakje te lopen en zat de deken van het ziekenhuisbed waar ik het voordeed meteen onder! Na deze les en een pauze van 3 kwartier heb ik een tweede les bijgewoond met ongeveer 40 studenten. Deze groep vroeg veel meer, waardoor mijn verhaal anders was dan tijdens de eerste les. Zij wilden veel meer weten over het dagelijkse leven van een 25 jarige stomadraagster.

De derde en laatste les was maar met 10 studenten, wat wel fijn was. Ik was na zo'n lange dag toch wel moe. Ook deze groep wilde veel van me weten en was erg nieuwsgierig naar het wisselen van mijn zakje. Een meisje wat al een tijdje stage loopt op de chirurgische MDL afdeling vertelde me dat ook zij nog wat van mijn verhaal heeft kunnen leren. Ik vond het een erg leuke dag op de Hogeschool en ik ben blij dat ik deze groep 3e jaars verpleegkunde studenten iets nuttigs heb kunnen bijbrengen!"

 

  Arno gaf via Stichting Stomaatje een gastles op het symposium aan het ROC Friesepoort in Sneek:

 "Gisteravond ben ik in Sneek geweest bij het symposium aan het ROC Friesepoort. Ik heb mij enige tijd geleden opgegeven naar aanleiding van een oproep via de Facebookpagina van Stomaatje.

Ik moet te kennen geven dat ik het als zeer leuk heb ervaren. Ik was niet als enige aanwezig, Antje (ook via Stomaatje) was er ook. Na een cases van de leerlingen, wat ook interessant voor mij was, heeft Antje eerst woord gehad. Daarna was ik aan de beurt. Op zich had ik mij goed voorbereid, na even stotteren en slikken ben ik redelijk los gegaan in mijn verhaal; wat de reden is dat ik een stoma heb, psychisch wat het met je doet, fysiek, sociaal en seksualiteit met een stoma. Ik heb zelfs mijn hemd nog omhoog gedaan om mijn stoma te laten zien.

Zoals ik al zei, ik had mij goed voorbereid, alleen eenmaal in de auto schieten er nog veel meer dingen binnen die ik graag had willen vertellen en waar de leerlingen ook wat aan zouden kunnen hebben.

Als ik de volgende keer weer als gastspreker mag optreden dan zou ik het iets anders gaan doen. Waar ik gisteren was hadden ze een digibord, dit was perfect geweest om een PowerPoint presentatie te geven. Waar ik ook nog eens foto's op had kunnen laten tonen en meteen een geheugensteun voor mij was geweest.

Nogmaals, ik vond het leuk om te doen, ik hoop echt dat ze er wat aan gehad hebben en dat ik ook zo mijn steentje kan bijdragen aan het verhaal rond de stoma.

Indien jullie nog eens iemand zoeken in het noorden van het land, dan stel ik mij daar beschikbaar voor.

Vriendelijke groet,

Arno"

 

Gerard gaf met zijn vrouw een gastles op het Hoornbeeck college te Kampen

 "Via de site van Stichting Stomaatje had ik aangegeven dat ik wel een gastles wilde geven en mijn verhaal wilde vertellen.

Op 30 maart was het zover, wij werden gastvrij ontvangen op het Hoornbeeck college te Kampen. Na een inleiding in het klaslokaal door de docente mevrouw Mekenkamp vertelde ik mijn verhaal “hoe ik aan mijn stoma ben gekomen”.
Mijn vrouw en ik hadden ter voorbereiding een lesbrief opgesteld waaruit wij met enkele kernwoorden de les gaven en wij vulden elkaar aan tijdens de les. Het was verfrissend hoeveel aandacht ik kreeg bij mijn verhaal en de vragen die wij kregen en konden beantwoorden.

Daarna de praktijkles. Ik had wegwerphandschoenen meegebracht en enkele studenten mochten voelen aan de stoma en vooral de huid eromheen. Natuurlijk spoot de urine eruit op een handdoek met daarbij de nodige opmerkingen en ook vragen.

Na een afsluiting werden wij door de docente mevrouw Mekenkamp hartelijk bedankt. Het was een stimulans voor een volgende gastles.

Gerard en Aleid"

 

Rudy gaf een gastles op een koffieochtend waarbij er aandacht werd besteed aan ons boek "Reizen en onderweg", Rudy was een van de mensen die aan dit boek hebben meegewerkt

 "Gisteren naar de inloopochtend te Hardenberg geweest, met het thema reizen.

Ik heb er even over moeten nadenken om als gastspreker ervaringen te delen.

In een boek is het allemaal wat makkelijker. Maar ik wilde het wel een keer proberen. 

Er waren 38 aanmeldingen. Dus best redelijk bezocht.

Ik heb mijn ervaringen gedeeld en daarna konden ze nog vragen stellen. En die waren er volop!

Leuk en gezellig. Voor veel deelnemers is het ook een terugkomend "uitje".

Veel positieve reacties gehad en ik was ook best tevreden ;-)

 Gr Rudy"

 

Ruud gaf een gastles op het Hoornbeeck college te Rotterdam

 "Goedenavond,

 Vandaag ben ik bij het Hoornbeeck college in Rotterdam geweest om daar een drietal gastlessen te verzorgen over het krijgen en hebben van een stoma. 

Omdat mijn vrouw vrij was van werk is ook zij meegegaan, omdat er best wel wat vragen waren (vooraf een beetje geïnformeerd wat de leerlingen wilden weten) over hoe het voor mijn naasten was om te leven met iemand die een stoma heeft.

Vooraf waren we wat bang dat we stil zouden vallen, maar uiteindelijk was het enorm leuk en interessant om te mogen vertellen en vragen te beantwoorden van de leerlingen. Eigenlijk zo leuk dat elke les wel is uitgelopen :)

Voor mij is het zeker voor herhaling vatbaar, iets wat ik eigenlijk niet zo snel had verwacht. Zeker omdat ik zelf ook nooit open heb gestaan voor bijvoorbeeld bijeenkomsten met lotgenoten. Ik heb altijd heel positief tegenover mijn stoma gestaan en doe dat nog steeds. Als ik iets wil doen, dan doe ik dat gewoon en pas me niet aan naar wat anderen zouden denken.

Ik heb zelf in elk geval de afspraak gemaakt met de lerares van het Hoornbeeck college dat ze voor volgend jaar weer een beroep op mij kunnen doen als er behoefte aan is.

 Met vriendelijke groet,

 Ruud"

 

De ervaringen van een docent van het Hoornbeeck College:

 "Goedemorgen,

 Gisteren hebben de studenten een geweldige les gekregen van een ervaringsdeskundige. Het was een indrukwekkend verhaal en de studenten hadden respect voor de open houding van degene die kwam vertellen. We hebben een prachtige dag gehad en er zijn zo'n 75 studenten voorgelicht over wat het hebben van een stoma met je doet. Als docent vond ik het een goed vormgegeven les die goed aansloot op het niveau van de studenten.

 Heel hartelijk dank voor de fijne samenwerking.

 De andere gastspreker hadden we niet nodig, maar zijn gegevens mocht ik doorgeven aan een andere locatie.

 Veel plezier toegewenst in datgene wat jullie doen.

 Hartelijke groet,

 Mevr. A(nita) Lagendijk - van Ginkel (LeA)

 Docent verpleegkunde"

 

×