logo stomaatje alles over stomas

    Vraag het ChatGPT 

StomaSupport

We hebben op deze pagina wat leuke & interessante wc weetjes voor je bij elkaar verzameld! 

 

  • Wist je dat we per dag in Nederland ongeveer 20 miljoen keer naar de wc gaan? We gaan gemiddeld zes tot acht keer per dag naar het toilet, dat is zo’n 2500 keer per jaar!

    Volgens onderzoeken produceert een mens jaarlijks 55 kg ontlasting en 545 liter urine.

    De grote boodschap neemt voor 65% van de Nederlanders meer dan 4 minuten in beslag. De 'koplopers' hebben hooguit een minuut nodig (6,5%).

    Doorgaans zit je ongeveer 50 minuten per week op het toilet, dat is zo'n 43 uur per jaar. In ons leven brengen we gemiddeld 1 tot 3 jaar op het toilet door (en met darmproblemen nog langer...).

    In Japan krijg je een boete van 50 euro als je vergeet het openbaar toilet door te trekken.

    In veel culturen is het ongepast iets aan te reiken met de linkerhand, omdat met die hand ook vaak de billen worden schoongemaakt.

    Om het toilet door te spoelen gebruik je 22 liter drinkwater water per dag. We spoelen zo'n 2.500 keer per jaar het toilet door.

    In Amerika is er ooit toiletpapier geweest met dollars erop gedrukt. Er zijn hele rechtszaken over geweest omdat de president ertegen was dat mensen hun billen afveegden met "zijn" mooie dollar patroontjes. Uiteindelijk won de president de rechtszaak.

    De wc werd in 1589 uitgevonden door Sir John Harington. De stortbak werkte met een klep die een hoeveelheid water liet stromen. Harington beval aan om een of twee keer per dag door te trekken. Hij was zijn tijd ver vooruit, want pas tegen het eind van de 19e eeuw deed het moderne toilet zijn intrede.

    Wat doen we tijdens het toiletbezoek? Lezen> Nadenken> Tot rust komen> Zo snel mogelijk klaar willen zijn> Op de verjaardagskalender kijken> Wat ga ik straks doen?> Telefoneren> Roken> Computerspelletje doen> Kletsen.

    Westerlingen zitten voornamelijk op een toilet, Oosterse mensen hurken meestal.

    De wc-deur gaat vaak thuis niet op slot. Van de vrouwen laat een kwart de deur zelfs openstaan, van de mannen is dat 13%. De helft van de mannen en vrouwen doet de deur wel dicht, maar niet op slot.

    Urine had in de middeleeuwen handelswaarde. Monniken in kloosters vingen hun urine op en bewaarden het in grote vaten. De ammonia in de urine was een dankbare grondstof voor kleermakers en leerlooiers.

    Op het Chinese platteland gebruiken ze de menselijke uitwerpselen als traktatie voor de varkens die ze houden.

    Ze waren vroeger erg vindingrijk toen er nog geen toiletpapier bestond; bladeren en takjes, mossels of schelpen, schillen van kokosnoten of textiel. Monniken in Engeland gebruikten versleten pijlen, de Romeinen een spons op een stok, de Vikingen wol, onze voorouders in de middeleeuwen gras en hooi, Eskimo's sneeuw en mossen en op het Amerikaanse platteland maïskolven.

    Het nieuwste van het nieuwste op toiletgebied is een closetzitting met onderdouche en föhn. De zitting is van hygiënisch materiaal en is zelfs uitgerust met geurafzuiging en kan worden gemonteerd op bestaande toiletten.

    In 1857 kwam een zakenman uit New York op het idee om toiletpapier te gaan produceren, wat eerst nog "therapeutisch papier" heette. Losse velletjes, verpakt in een doosje van 1000 stuks en bij krantenjongens en hotelportiers kon je boekjes van 100 vel kopen. De toiletpapier op een rol werd uitgevonden door The Scott Paper Company, in 1890. Tegenwoordig worden er wereldwijd meer dan 80 miljoen rollen wc-papier per dag geproduceerd.

    In Amerika was vroeger een belangrijke bron van toiletpapier de Sears postordercatalogus. Deze catalogus werd gedrukt op onbewerkt papier en werd aan een haakje in het toilet gehangen als bron van gratis toiletpapier. Toen Sears in 1930 overging op glanzend papier, kreeg het bedrijf een regen aan klachten, aangezien het nieuwe papier niet zacht was en ook niet absorbeerde.

    De maansikkel die je weleens in de deur van een toilet uitgesneden ziet, zorgde er voor de komst van de elektriciteit voor dat er wat licht naar binnen kwam. De maansikkel is waarschijnlijk afkomstig van het oude heidense symbool voor de vrouw. Een zon of sterrenstraal werd gebruikt voor het mannentoilet, maar de mannentoiletten raakten gemakkelijker in verval, waardoor beide seksen uiteindelijk het vrouwentoilet gebruikten. De vrouwelijke betekenis van het symbool raakte in de loop der tijd op de achtergrond en tegen het einde van de 19de eeuw sneed men standaard een maansikkel uit in de deuren van buitentoiletten.

    Astronauten moeten zich vastgespen op het toilet, omdat het afsluiten van de bril van het grootste belang is in een gewichtsloze omgeving. Onder de bril is een vacuümsysteem geïnstalleerd, waar vloeibare en vaste materie op verschillende manieren worden verwerkt. Omdat niemand precies weet wat de gevolgen zijn van het dumpen van uitwerpselen in de ruimte, worden deze samengeperst tot ronde, platte schijven. Door de toiletingenieurs van NASA ook wel 'mensenpasteitjes' genoemd. Ze worden mee terug genomen naar aarde zodat ze kunnen worden geanalyseerd.

     

  • 68% hangt de rol zo op dat het eerste velletje aan de voorkant afrolt. 25% heeft de voorkeur aan het eerste vel aan de achterkant.

    Volgens sommigen is de manier waarop je de rol ophangt kenmerkend voor je persoonlijkheid: aan de voorkant betekend dat je open en sociaal bent; rol je vanaf de achterkant dan ben je introvert en verlegen.

    Gemiddeld gebruikt de Nederlander 8,5 velletjes toiletpapier per keer. Een ruwe schatting komt daarbij op 22.000 km. per dag!

    Een wc-rol bevat gemiddeld 333 velletjes papier. Hij gaat ongeveer 5 dagen mee in een gemiddeld huishouden. De gemiddelde Nederlander gebruikt 150 wc-rollen per jaar.

    Uit onderzoek blijkt dat de meeste huishoudens kiezen voor wit wc-papier (42%). 38% kiest voor gekleurd of bedrukt toiletpapier. Slechts 11% van de huishoudens kiest voor grijs papier en 9% wisselt af tussen verschillende soorten wc-papier.

    De schappen staan vol verschillende soorten toiletpapier. Maar waar baseren mensen nu hun keuze op als ze in de supermarkt staan? Bij aankoop letten we niet alleen op de prijs, maar ook op de kwaliteit van het product. Hoe zachter en sterker hoe beter, want dat zien we als de belangrijkste eigenschappen.

    Een van de meest voorkomende teksten die je kunt vinden op de toiletmuur is: "Kilroy was here". Kilroy heeft echt bestaan: deze mijnheer was tijden de 2de W.O. scheepscontroleur bij de Amerikaanse marine. Als hij een schip had goedgekeurd schreef hij als teken daarvan op de wand van het ruim: "Kilroy was here". Duizenden Amerikaanse zeelui die de tekst kenden hebben deze overal ter wereld op de toiletmuren gekalkt.

    Een man maakt dagelijks 5 keer gedurende gemiddeld 31,7 seconden een sanitaire stop; een vrouw 137 seconden.

    We zitten niet graag buitenshuis op de wc-bril. De helft van de mannen maakt eerst de bril schoon, en 1 op de 3 legt toiletpapier op de bril. 57% van de vrouwen blijft boven de pot hangen, bij de mannen 14%.

    In Japan bestaat er een toilet dat je hartslag en bloeddruk meet en je urine analyseert, de gegevens worden direct naar je huisarts gestuurd!

    Urine werd niet alleen door monniken bewaard. Tot het midden van de vorige eeuw werd er in Tilburg en omgeving door de mensen in kruiken geplast. Deze kruiken gingen naar de wolfabrieken waar de wol mee werd behandeld. Om deze reden het de Tilburgers "kruikenzeikers". (met dank aan Con)

    70% van de Nederlanders gebruikt toiletpapier, de overige andere methoden zoals het natte doekje.

    In tegenstelling tot de rest van de wereld proberen Noord-Amerikanen het woord 'toilet' zoveel mogelijk te vermijden. Vaak tot verwarring van niet-Amerikanen noemen ze een toilet dikwijls bathroom (waskamer), restroom (pauzekamer, washroom (waskamer) en zelfs in Mexico spreekt men over baño (badkamer).

    In de renaissance verschenen de eerste "gemaksstoelen" of "kakstoelen". Dat waren gewone stoelen met een gat erin, waar een emmer onder werd geplaatst. Deze stoel werd naast de slaapkamer ook in de woonkamer geplaatst. Er was toen minder behoefte aan privacy om je behoefte te doen. Zo ging Lodewijk XIV gewoon door met zijn gesprekken tijdens het lozen van zijn uitwerpselen.

    Er zijn er allerlei bijnamen voor het toilet, zoals: wc (afkorting van het Engelse 'watercloset'), 't gemak, poepdoos, husien/ huusie/ huisje, nummer 100, de plee, het kleinste kamertje, piesemopsantee, (vernederlandsing van het Franse ''puis-je m'absenter?'' letterlijk: mag ik mij verwijderen?), bestekamer, doos, plee, privaat, retirade, schijthuis, secreet, kakdoos, kakhuis, closet en 't heuske.

    De hoeveelheid drinkwater dat voor het doorspoelen van het toilet wordt gebruikt, is nergens ter wereld zo groot als in Noord-Amerika. In de VS alleen al spoelen toiletgebruikers per dag 18 miljard liter drinkbaar water door de wc. Tot 1980 verbruikten de toiletten daar 19 tot 26 liter water per spoeling, maar dankzij overheidsmaatregelen is dat teruggeschroefd naar 6 liter. Toch verbruiken Noord-Amerikanen wereldwijd het meeste water.


    De pot en de bril zijn niet het degene die het meest onder de bacteriën zitten, nee de spoelknop, het kraantje, de lichtschakelaar en de deurkruk zijn het meest vies.

    Bij Noord-Amerikaanse toiletten zit de knop van de spoelbak altijd links, terwijl de meeste mensen rechtshandig zijn.

    Het idee achter de onderbroken voorkant van een toiletbril is dat het hygiënischer zou zijn aangezien er op de bril minder druppels achter kunnen blijven waar de gebruiker in kan gaan zitten.

    Je komt ze soms tegen: een urinoir met een bij in de pot. Dit is al ontstaan tijdens het Victoriaanse tijdperk. Wie niet beter weet denkt dat het een mikpunt bij het gebruik is. Men meende dat strategisch geplaatste doelen tot minder spatten zouden leiden. De grap schuilt in de Latijnse naam voor de bij: apis. Dit woord betekent in het Engels een pisbeurt.

     

Mede gebruik gemaakt van het boek: "Het WCboek"

×